Dům tanečního umění Praha, z.s.


Kultura, umění a historie

Dům tanečního umění vás potřebuje

Podpořte mladé tanečníky a studenty konzervatoře Taneční centrum Praha, kteří letos získali nové zázemí v Domě tanečního umění v Braníku. Vybavujeme čtyři zbrusu nové taneční sály a otevíráme novou kapitolu našeho tanečního života – buďte u toho s námi!

vybíráme od 19.10.2021
600 Kč

přispěl

1 člověk
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Koho podpoříte?

Mladé studenty Tanečního centra Praha, konzervatoře - gymnázia, studentské soubory Balet Praha Junior a Baby Balet Praha i přípravku konzervatoře – taneční studio Terpsichore. Všechny tyto instituce se postupně podílí na výchově profesionálních tanečníků a poprvé v šedesátileté historii máme šanci pro naše mladé tanečníky zajistit  opravdu moderní zázemí.

Co musíme dokončit?

Vznikají 4 baletní sály pro potřebu studentů a mladých tanečníků. Jejich rozloha tvoří v součtu 490 metrů čtverečních! Tolik se pro takové taneční sály také musí nakoupit speciální odpružené podlahové krytiny a tanečního povrchu – baletizolu. Do všech sálů se nakupují zrcadla, mobilní baletní tyče se speciálními mobilními stojany a také zvukové vybavení, protože bez hudby není tance. Studenti potřebují pro studium klasických, moderních i jazzových choreografií také video aparaturu – studium záznamů cizích i vlastních výkonů je velmi účinný vzdělávací a motivační prostředek. Repertoár obou juniorských těles je velmi náročný a pestrý včetně manipulace s mnoha dekoracemi, rekvizitami a scénickými prostředky…prostorové a technické vybavení tomu musí odpovídat. Toto vše ale na jevišti musí perfektně fungovat a divák nesmí vnímat obtížnost, ale jen nerušený zážitek z tanečního uměleckého díla.
Proč jsou investice tak vysoké?

Například: pětivrstvá podlaha pro taneční studia musí mít zcela zvláštní vlastnosti, především pokud jde o její odpružení pro měkké dopady ve skocích, vytvořit ji mohou jen specializovaní výrobci. Studenti, kteří v tanečním studiu stráví denně 5 – 6 hodin, musí už od nejútlejšího věku myslet na prevenci zranění a na co nejmenší poškození pohybového aparátu, aby mohli co nejdéle při plném zdraví tančit. Se vším vybavením nás čtyři taneční sály vyjdou přibližně na 1 800 000 korun!

Ale stojí to za to!

Protože jde o budoucnost těch, kteří se rozhodli rozvíjet svůj talent a zasvětit život křehkému tanečnímu umění, které je jedním z nejnáročnějších. Protože v těchto sálech stráví vlastně většinu své kariéry, musí tanečníci omezit některé běžné záliby a přizpůsobit svůj život rytmu uměleckého – divadelního světa. Zároveň by měly být výraznými vzdělanými osobnostmi, které žijí plným soukromým i společenským životem. Aby toto vše stihli, musíme jim vytvořit velmi kvalitní a efektivní prostředí pro tvůrčí uměleckou práci. Diváci to jistě poznají a ocení při představeních současného tanečního divadla.
Přátelé, kamarádi, příznivci, kolegové,

budeme rádi, když se spolu s námi budete podílet na rozvoji tohoto úžasného místa, kde na nás dýchá historie a genius loci, ale vzniká také něco úplně nového. 

Manažer konzervatoře TCP Ing. Antonín Schneider připomíná cestu, která k současnému skvělému výsledku vedla: „Mnoho let jsme intenzivně hledali vhodné prostory, viděli jsme desítky objektů, celý proces nebyl vůbec jednoduchý. Cítíme velkou úlevu, že mnohaleté martyrium hledání je u konce. Bývalý Branický pivovar je místo s výjimečnou kapacitou a kuriózním geniem loci. Objekt velmi citlivě rekonstruuje nový vlastník – akciová společnost. Hlavní město Praha nám, bohužel, nedokázalo pomoci, zatím neplánuje výstavbu ani rekonstrukci žádného objektu vhodného pro taneční umění – bylo tedy třeba hledat prostory v majetku soukromých vlastníků. S radostí se nyní s kulturní sférou dělíme o první plány a vize, které zde chceme postupně naplnit a také děkujeme všem, kteří se nám pokoušeli pomoci nebo jen zkrátka drželi palce.“

Bez další pomoci to ale nepůjde, tak vám děkujeme, že jste v tom s námi!

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu