Nadace Partnerství


Kultura, umění a historie Životní prostředí

STROM Č. 11 - Svatováclavský dub

Stromy jsou svědky naší historie, dávají krajině nezaměnitelnou tvář a mají řadu přínosů. Abychom mohli dary stromů přijímat, musíme o ně i pečovat. Váš dar je investicí do budoucnosti. Díky vám se ošetří stromy, které péči opravdu potřebují. Díky vám vyrostou také stromy nové a pomohou zchladit přehřátá česká města, zadržet vodu v krajině a zlepšit kvalitu ovzduší. Buďte v tom s námi, zapojte se a hlasujte pro stromy, protože každý strom se počítá.

vybíráme od 21.6.2021

STROM 11

1 DAR V HODNOTĚ 30 Kč = 1 HLAS V ANKETĚ STROM ROKU
2 493 Kč

přispělo

26 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Dub dle pověsti vysadila kněžna sv. Ludmila roku 903, když se narodil její prvorozený vnuk Václav. Byla sice křesťankou, ale ctila i staré tradice, ke kterým vysazování stromu na počest narození dítěte patřilo. Dub prý zalévaly chůvy vodou, ve které koupaly malého Václava. V roce 1887 byl před strom umístěn podstavec s pískovcovou sochou sv. Václava, která je na místě k vidění dodnes.



Budoucnost našich dětí, vnuků, rodných obcí, krajiny a domova máme ve svých rukou. Dobré místo pro život ale potřebuje péči a ochranu. Stromy jsou pro to jedny z nejpřirozenějších pomocníků. S vaší podporou jich chceme v naší zemi vysázet deset milionů během pěti let. A pečovat o ně tak, abychom nepřišli o jediný z nich. 

Pomozte svým příspěvkem v jakékoliv výši na výsadbu stromů a péči o ně. Pro odolná města a zdravou krajinu.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Já jsem jen za loňský rok vysázel 10 dubů. Sice ve Stochově jenom 2, ale iniciativní Technické služby mi jeden posekali (byl vysázen u hřbitovní zdi, druhý - též za hřbitovní zdí směrem ke Kačici rozoral traktorista při polních pracích. Zbývajících 8 jsem vysázel v okolí mojí chaty (bohužel na Kutnohorsku), část mi jich sežrali zajíci, ale 4 teď opatruji jako oko v hlavě - 1 je již skoro 3 metrový (u chaty na mém pozemku), další 2 jsou tak 1 metr vysoký a 1, na obecním pozemku je do 20 cm, protože jsem ho musel zasazovat opětovně, kdy dětičky hrající fotbal kolem něj mně ho zničili. Jako správný Stochovský patriot dělám Svatováclavskému dubu i "reklamu" mezi zdejšími obyvateli. Ve výsadbě dalších dubů budu pokračovat, jen co vypěstuji další sazeničky. Snad se dožijí alespoň polovičního věku než ten Stochovský

Ladislav Lindauer
30 Kč