Asociace domácí péče České republiky, z.s.


Senioři Zdraví

Doma nejlíp - klub příznivců domácí péče

Ačkoliv se téma domácí péče snažíme propagovat už více než dva roky, v praxi neustále zjišťujeme, že laická veřejnost stále nemá o této službě dostatek informací a mnoho lidí neví, že ji mohou bezplatně využívat. Cílem tohoto projektu je současný stav změnit a dostat domácí péči do obecného povědomí. A proč by toto téma mělo zajímat právě vás? Protože nikdy nevíte, kdy se tato služba může hodit právě vám, nebo vašim blízkým.

vybíráme od 18.2.2021
4 350 Kč

přispěli

4 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Služba domácí zdravotní péče je jednou z možností, kterou může klient využít, aby se mohl léčit v domácím prostředí. Tato služba je za určitých podmínek zároveň hrazena z veřejného zdravotního pojištění, takže nezatíží rodinný rozpočet. Zdravotní sestřička dochází dle indikace ošetřujícího lékaře ke klientovi a provádí potřebné zdravotní výkony. U některých klientů je to i několikrát denně u jiných jednou týdně. Sestry s klienty rehabilitují – praktikují protahovací cviky apod., měří krevní tlak, odebírají biologický materiál, převazují a ošetřují rány např. Bércové vředy, ošetřují stomie apod. Zároveň edukují samotného klienta, aby byl schopen určité výkony časem vykonávat sám – například aplikace inzulínu, a také edukují jeho nejbližší, kteří jsou schopni a ochotni s péči o svého tatínka, maminku, dědečka, či dítě pečovat. Učí, jak klienta polohovat, jak vyměnit obvaz, jak s klientem cvičit apod. To vše vyžaduje ochotu a odhodlání pečujícího, který si nemusí být jistý, zda daný výkon zvládne, když není z oboru, zda svému blízkému spíš neublíží, nepřitíží mu například nevhodnou manipulací, zda to vše vůbec zvládne nejen fyzicky, ale i psychicky. Naše sestry jsou připraveny jim pomoci v obou směrech.

Nicméně tuto podporu dostanou pouze klienti a pečující, kteří mají již službu domácí zdravotní péče indikovánu od svého ošetřujícího lékaře. Je však mnoho pečujících a pacientů, kteří o této možnosti nevědí a z nějakého důvodu jim ani není ošetřujícím lékařem nabídnuta, případně mají pocit, že by to vše měli zvládnout sami – přece se o jejich blízkého nebude starat cizí paní. Mají pocit, že je to jejich povinnost. Zároveň však nevědí jak na to a to je pro ně velice zatěžující. 

Cílem naší práce a tedy i projektu Doma nejlíp je pomoci laické veřejnosti rozšířit si obzory v dané problematice. Seznámit ji se službou domácí zdravotní péče a v dané problematice ji vzdělávat jak teoreticky, tak prakticky.

A PRÁVĚ VY NÁM V TOM MŮŽETE POMOCI!
STAŇTE SE ČLENEM NAŠEHO KLUBU, STAŇTE SE PODPOROVATELEM DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE! 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu