EURO V ČESKU, z. s.


Osvěta a poskytování informací Rozvojová spolupráce

Připravíme Česko na přijetí eura

Jsme nezávislou občanskou iniciativou, v níž se spojili zastánci přijetí eura v Česku k související aktivní a obecně prospěšné činnosti. Připravíme Česko na přijetí eura, mj. prostřednictvím zvyšování informovanosti občanů pořádáním debat a další osvětové činnosti.

Připravíme Česko na přijetí eura

Češi za poslední dva roky nevídaně zchudli. Jedním z důvodů je fakt, že jsme stále nepřijali euro. Máme vyšší inflaci a naše ekonomika roste pomaleji než v zemích, kde platí eurem. Navzdory ekonomickým faktům politici nechtějí kvůli veřejnému mínění k tomuto kroku po 20 letech našeho členství v EU přistoupit. Lidé totiž mají strach. A nelze se jim divit, když na ně neustále útočí dezinformace. To se snažíme už pátým rokem změnit. Šíříme osvětu a podporujeme debatu o přijetí eura mezi občany prostřednictvím publikací, veřejných debat a dialogu s politiky. Budeme rádi i za Vaší finanční podporu, bez které bychom nemohli tento projekt realizovat. Více o nás a naší činnosti na eurovcesku.eu. Děkujeme.
7 203 Kč

přispělo

16 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Češi za poslední dva roky nevídaně zchudli. Jedním z důvodů je fakt, že jsme stále nepřijali euro. Máme vyšší inflaci a naše ekonomika roste pomaleji než v zemích, kde platí eurem. Navzdory ekonomickým faktům politici nechtějí kvůli veřejnému mínění k tomuto kroku po 20 letech našeho členství v EU přistoupit. Lidé totiž mají strach. A nelze se jim divit, když na ně neustále útočí dezinformace. To se snažíme už pátým rokem změnit. Šíříme osvětu a podporujeme debatu o přijetí eura mezi občany prostřednictvím publikací, veřejných debat a dialogu s politiky. Budeme rádi i za Vaší finanční podporu, bez které bychom nemohli tento projekt realizovat. Více o nás a naší činnosti na eurovcesku.eu.



Děkujeme.

Michael Pascal Večeř
Předseda iniciativy
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Vychází náš listopadový newsletter. Pokud vás zajímají stručné informace o naší aktivitě za uplynulý měsíc, zaregistrujte si odběr na: http://eurovcesku.eu
Uplynulá čísla si můžete prohlédnout na: http://eurovcesku.eu/newsletter:

Vychází náš listopadový newsletter. Pokud vás zajímají stručné informace o naší aktivitě za uplynulý měsíc, zaregistrujte si odběr na: http://eurovcesku.eu
Uplynulá čísla si můžete prohlédnout na: http://eurovcesku.eu/newsletter:

Vychází náš říjnový newsletter. Pokud vás zajímají stručné informace o naší aktivitě za uplynulý měsíc, zaregistrujte si odběr na: http://eurovcesku.eu
Uplynulá čísla si můžete prohlédnout na: http://eurovcesku.eu/newsletter:

Euro v Česku vydalo výroční zprávu. Dočtete se v ní, co vše jsme v uplynulém roce dokázali, kolik nás to stálo, kdo to platil a co chystáme na letošek.

Za 16 měsíců naší činnosti se podařilo dosáhnout velkých úspěchů. Založili jsme občanskou iniciativu s rostoucí základnou, zajistili jsme jí po technické i organizační stránce a navázali spolupráci s významnými osobnostmi české politické i ekonomické sféry. Podařilo se nám zahájit restart národní debaty o přijetí eura prostřednictvím uspořádání prvních besed o euru s občany přímo v jejich obcích napříč Českem. Další budou následovat po odeznění COVID19. Natočili jsme zajímavé rozhovory s českými i slovenskými odborníky, které jsme publikovali na našem webu, všech našich sociálních sítích: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin a kanálech Youtube a Anchor. Vydali jsme několik analytických dokumentů a publikovali řadu článků. Máme desítky spolupracovníků, tisíce sledujících a dosah v řádu desítek tisíců. Stali jsme se tak největší čistě pro eurovou iniciativou v Česku. 

Díky naší intenzivní práci jsme se rychle etablovali ve veřejném prostoru a stali se důvěryhodnými a kredibilními partnery. Máme schůzky s politiky, byznysmeny i ekonomy a jsme zváni do debat či ke spolupráci. Podařilo se zahájit komunikaci s většinou politických subjektů a u některých z nich téma euro posunout. Dokonce se už také objevila první koalice, která ve sněmovních volbách 2021 otevřeně podpoří přijetí eura. Jsme v kontaktu se zástupci veřejné správy. Máme spolupracovníky i v zahraničí a daří se sdílet zkušenosti s eurem z jejich zemí. Veřejné mínění pro euro v Česku roste a je nejvyšší za posledních pět let. 

Do roku 2021 vstupujeme s novým projektem “Připravíme Česko na přijetí eura”. Pro jeho implementaci jsme připravili reorganizaci naší struktury, která nás významně posílí. Od nového roku vstoupí v platnost nové stanovy, které zakládají nové kolektivní orgány a další organizační jednotky. V souvislosti s tím zahájíme aktivní nábor nových členů. Zároveň vytvoříme dvě ideové platformy: Za prvé Českou euroskupinu, jako diskusní platformu pro dialog mezi příznivci a odpůrci eura a zároveň mezi zástupci všech sněmovních politických subjektů, zástupců byznysu a občanské společnosti s cílem definovat za jakých podmínek a kdy by bylo pro Česko vhodné přijmout euro. Za druhé Think tank složený z příznivců přijetí eura z řad politiků, zástupců podnikatelského sektoru a ekonomů, který bude vytvářet oponenturu vůči výstupům ministerstva financí a České národní banky a formulovat konkrétní doporučení vládě. Současně budeme pokračovat v besedách s občany, kterých je nyní připraveno 12, a další budou přibývat. Budeme i nadále natáčet rozhovory s odborníky a politiky, mezi kterými bude např. Chorvatská velvyslankyně v Česku nebo slovenský ministr financí.

Máme i další nápady a projekty. Naším cílem je stát se zastřešující pro eurovou organizací, která poskytne podporu a platformu politickým subjektům, podnikatelskému sektoru a občanským organizacím pro dialog a konstruktivní práci. Zatím se nám však nepodařilo sehnat dostatečné finanční prostředky na pokrytí veškeré plánované činnosti. Tato skutečnost významným způsobem zpomaluje postup a rozvoj celé iniciativy a ohrožuje její samotnou existenci. Absenci prostředků kompenzoval předseda naší iniciativy Michael Pascal Večeř vlastními penězi, tato situace je však neudržitelná. Proto se v roce 2021 zaměříme i na hledání sponzorů a dárců, kteří mají zájem, aby Česko přijalo euro co nejdříve.

Celou zprávu si můžete stáhnout přímo zde nebo na eurovcesku.eu/dokumenty, kde najdete i naše další publikace.

Založení projektu