Zachraňme křížek z.s.


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

Zachraňme křížek společně

Křížky, kalvárie, boží muka, kapličky …. Možná je ani nevnímáme. Jsou součástí krajiny, stojí mlčky, ošlehal je čas. Ztratily svou funkci, zapomněli jsme na jejich význam. Ale i tak je jako v dobách minulých míjejí poutníci (dnešní řečí spíše turisté) a kladou si otázky - „Kdo vás tu umístil, jaký příběh skrýváte, proč na tohle místo?“ Pojďme je zachránit společně. Více na www.zachrankrizek.cz

vybíráme od 17.1.2021

Zachraňme křížek společně

Zachraňme křížek společně
9 662 Kč

přispělo

11 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Zachraňme křížek společně

Hledáme a obnovujeme křížky zapomenuté, u zaniklých cest v lesích, na pastvinách, v rozpadlých obcích, křížky, u kterých se nesejdou slavnostní procesí politiků při dokončení. Od svého založení spolek Omnium obnovil celu řadu křížků, kalvárií, božích muk či pilířů, především na Broumovsku. To by nebylo možné bez pomoci desítek větších i menších dárců, kterým nejsou osudy těchto drobných památek lhostejné. Všem těmto dárcům patří velké díky.

V roce 2020 jsme takto společně obnovili křížky v Jetřichově na Broumovsku, na Tachovsku pak v Novém Sedlišti, Pořejově, a Nových Domcích. Rozlámané, špinavé, zasypané v suti, rozpadající se čekaly na svou záchranu desítky let. 

V současné době pracujeme na obnově křížku v Heřmanicích na Králicku, který by měl být dokončen na jaře letošního roku a božích muk u obce Brody na Podbořansku.

Ale další drobné památky na nás ještě čekají. Pojďme je zachránit společně. 
Za každý, i drobný dar děkujeme.

Více informací na www.zachrankrizek.cz
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu