Centrum barokní kultury, z.s.


Vzdělávání a výzkum Kultura, umění a historie

Cultura profonda

Váš příspěvek poslouží jako imaginární vstupenka na koncert, který Vám zprostředkujeme ze záznamu skrze webovou stránku www.culturaprofonda.com.

vybíráme od 22.12.2020
56 331 Kč

přispělo

25 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Vážení příznivci barokního souboru Hof-Musici,

v současné době, tak nepříznivé pro kulturu, se na Vás obracíme s prosbou o pomoc, jež by nám umožnila i přes všechna omezení pokračovat v naší činnosti. 

Co pro Vás chystáme?

V době, kdy je omezena účast publika na koncertech, bychom Vám rádi spolu s rakouským dokumentaristou Alexandrem Stipsitsem nabídli sérii koncertů konaných v historických prostorách Českého Krumlova, Slavonic a dalších krásných míst, jejichž genius loci dokonale koresponduje s hudbou, které se věnujeme. Jak je u našeho souboru pravidlem, bude se jednat o hudbu vzkříšenou z prachu evropských knihoven a archivů, kterou nelze dohledat na CD ani na YouTube.

Portál Cultura Profonda si prohlédněte zde.


Zhruba v dvouměsíčních intervalech bychom Vám rádi nabídli abonentní cyklus s takovýmto programem:

  • Vánoce 2020: Per il Santissimo Natale
    Vánoční hudba v Neapoli a ve Vídni kolem roku 1680
    (Fr. Provenzale, G. Veneziano, G. B. Pederzuoli)

  • Únor 2021: Antonio Draghi: L'Abelle di Boemia, overo S. Wenceslao
    Oratorium o hlavním patronu zemí Koruny české, poprvé provedené v Praze roku 1680

  • Duben 2021: Cristofaro Caresana: Lamentationes Ieremiae Prophetae
    Duchovní hudba pro Svatý týden od neprávem zapomenutého mistra neapolského baroka

  • Červen 2021: Lamenti Amorosi 
    Hrdinové antických bájí v neapolských kantátách 17. století
    (C. Caresana, Fr. Provenzale, M. Savioni, O. A. Fagilla, G. B. Viviani, P. A. Ziani)

  • Srpen 2021: Antonio Cesti: Sant’Agostino
    Novodobá světová premiéra dosud neznámého oratoria jednoho z nevýznamnějších skladatelů 17. století

  • Listopad 2021: Antonio Draghi: Santa Cecilia
    Oratorium na počest patronky hudebníků, poprvé provedené v Praze roku 1680
Realizace tohoto dramaturgického záměru ovšem závisí na peněžních prostředcích. Budeme proto vděčni za jakoukoliv finanční podporu, zvláště za pravidelný měsíční příspěvek.

Za Váš příspěvek Vám rádi poskytneme nejen záznam abonentního koncertu, ale také pohled do zákulisí naší činnosti: 

  • záběry ze zkoušek
  • rozhovory s účinkujícími
  • dramaturgický úvod k jednotlivým koncertům
  • překlady italských libret a podobně
Pro dárce, kteří poskytnou pravidelný měsíční příspěvek ve výši 1.000,- Kč a více, či pro dárce, kteří přispějí jednorázově vyšší částkou, máme připravené bonusy v rámci každoroční novodobé světové premiéry barokní opery v českokrumlovském zámeckém divadle.



jsou souborem hudebníků – instrumentalistů i zpěváků – specializovaných na interpretaci hudby 17. a 18. století. Německo-latinský název souboru (doslova „Dvorní hudebníci“) vychází z obvyklého označení šlechtických kapel na území Svaté říše římské v období vrcholného baroka. Na tyto tradice odkazuje nejen mezinárodní složení souboru, ale také jeho repertoár, zaměřený zejména na hudbu italských skladatelů, jejichž díla byla prováděna v zemích bývalé habsburské monarchie. 

Soubor Hof-Musici se věnuje takřka výlučně provádění dosud nepublikovaných skladeb dochovaných v rukopisech v evropských hudebních archivech a knihovnách. Jeho hlavní zájem patří kantátě, oratoriu a opeře italského baroka. Kromě vokální provozovací praxe se zpěváci souboru zabývají také oživením hereckého stylu 17. a 18. století. Zaměření na barokní operu v dobové inscenační praxi vedlo k zahájení spolupráce souboru se Zámeckým divadlem v Českém Krumlově – unikátně dochovaným barokním divadlem z roku 1766. Od roku 2000 zde Hof-Musici každoročně v novodobé světové premiéře provádějí některé z jevištních děl velkých, byť často neprávem zapomenutých, mistrů italské opery (Alessandro Scarlatti, Antonio Vivaldi, Nicola Porpora, Johann Adolf Hasse, Antonio Caldara, Antonio Gianettini, Antonio Boroni a další). V roce 2008 se mezinárodního ohlasu dostalo objevu a rekonstrukci Vivaldiho pražské opery Argippo, jež byla do té doby považována za ztracenou.  

Soubor Hof-Musici vystupuje na koncertech a festivalech doma i v zahraničí (Velikonoční festival duchovní hudby v Brně, Festival Petera Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou, Theatrum Kuks, Festival Baroko v Olomouci, koncertní cyklu Česká hudební Vídeň ve vídeňské Karlskirche, Feste Musicali per San Rocco v Benátkách, Baroque à Saint-Roch Liège, Festival Galuppi v Benátkách, Varaždínské barokní večery v Chorvatsku, Haydn-Tage v Haydnově rodišti na zámku Rohrau, Sonntagskonzerte im Liechtenstein Palais ve Vídni, Haydnův festival na zámku Esterháza v Maďarsku, festival Il Suono & Il Sacro v královském paláci v Casertě u Neapole, Handel Festival Japan v Tokiu, Budapešťský jarní festival aj.) Od roku 2008 jsou Hof-Musici rezidenčním souborem Festivalu barokních umění v Českém Krumlově.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Krásné umění :)

Sylva Kubíčková

Mám stálý plat a vážím si, kdo investuje sebe do umění. Užil jsem si hudby, ať hudba této kvality ještě zazní!

Giorgio Cadorini

Ahoj Ondřeji,
díky za přání k novému roku. Jdu hledat vaše videa a muziku.
Tobě a Vám všem z HofMusici všechno nejlepší do nového roku 2021.

Jakub

Jakub Svab

Přeji mnoho zdaru a co nejdříve otevřenou společnost.
Richard Mandelík

Richard Mandelík
300 Kč

.

Martin Ratolístka
1 000 Kč

Držím palce, ať vyberete co nejvíc.

Helena Jaborová

Ahoj, mám vás rád!

jiří

Ing. Kiprý
300 Kč