Junák - český skaut, Kaprálův mlýn, z.s.


Vzdělávání a výzkum Životní prostředí

Podpoř skautské ekocentrum v těžkých časech pro lepší zítřky 💚

Kaprálův mlýn je skautské středisko ekologické výchovy ležící v Moravském krasu. Připravujeme přírodovědné a ekologické programy pro školy a sloužíme jako skautská základna poskytující zázemí nejen Junáku, ale i dalším neziskovým organizacím dětí a mládeže. Na Kaprálově mlýně se rovněž setkáte s mezinárodními i českými dobrovolníky, kteří nám pomáhají s výukou, provozem mlýna a ochranářskými pracemi na desítkách lokalit v Moravském krasu a na Jižní Moravě.

Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Milí přátelé,

považujete za důležité vychovávat děti k lásce a úctě k přírodě? My taky. Z toho důvodu jsme založili skautské středisko ekologické výchovy, abychom mohli při programech vzdělávat studenty a rozvíjet jejich znalosti, dovednosti a postoje, které vedou k environmentálně odpovědnému jednání. Myslíme, že je důležité vychovávat děti tak, aby se chovali a smýšleli odpovědně s ohledem na přírodu a její i naši budoucnost. 

Environmentální vzdělávání na mlýně
Celoročně u nás probíhají environmentální programy, ve kterých se studenti základních i středních škol učí vědeckým dovednostem, poznávají přírodu Moravského krasu nebo se seznamují s technologiemi budoucnosti s minimální uhlíkovou stopou. 

V roce 2020 jsme se mohli věnovat ekologické výuce jen krátce, dokud to opatření umožňovala. Nyní je mlýn prázdný. Tento čas využíváme k vytváření nových programů, k ochranářským pracem a třeba i k moštování a pečení cukroví pro naše příznivce a podporovatele.

Jak vypadal loňský rok u nás?
  • 36 466 účastníkohodin vzdělávacích programů - letos jsme stihli 14 400
  • 2 284 účastníkohodin programů v angličtině pro zahraniční skaut - tento rok bohužel 0
  • 16 032 noclehů (zahraničních i českých skautů, neziskovek, rodin, mládeže) - letos jen 6300


Co děláme když neučíme?
  • Záchrana žab - postavili jsme žabí bariéry a přenesli jsme 1842 ropuch a skokanů přes silnici u Křtin při jejich tahu za rozmnožováním 
  • Potlačení invazních rostlin - účastnili jsme se trhání borytu barvířského na Pálavě, potlačení lékořice lysé na Pouzdřanské stráni, likvidace pajasanu žláznatého na Děvíně
  • Managementové zásahy a údržba lokalit v Moravském krasu - kosení a hrabání na Hádech, vytahávání pneumatik z jezírek, údržba mokřadu Tipeček, značení závrtů, čištění jeskyň a sběr odpadků v údolí Říčky, vyřezávání náletových druhů na Macošské a Ostrovské stráni. Provedli jsme také kompletní renovaci naučné stezky v údolí Říčky.
  • Veletrh ekologických výukových programů - v srpnu jsme organizovali čtyřdenní celostátní setkání pedagogů, tvůrců a lektorů ekologických programů.
  • Tvorba nových programů - v rámci projektu skauting pro školy vytváříme 10 nových environmentálních programů
  • Moštování a pečení cukroví - namoštovali jsme přes 800 litrů moštu a napekli 120 kg cukroví, jejichž nákupem bylo možné podpořit chod mlýna

VÁŠ PŘÍSPĚVEK
Naším mottem a zároveň přáním do Nového roku je “Zase spolu”. Věříme, že se v roce 2021 sejdeme se studenty, učiteli, skauty, dobrovolníky a budeme zase vyučovat, bádat, dobrovolničit a vzdělávat. Díky Vašemu příspěvku zvládneme přečkat těžší období a vrhneme se s radostí do nových zítřků. Mezitím budeme pracovat na tvorbě nových programů zaměřených především na klimatickou změnu a její lokální dopady. Děkujeme za Vaši podporu. Zase spolu 💚

Děkujeme.


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu