Fridays for future, z.s.


Děti, mládež, rodina Životní prostředí

Podpořte středoškoláky a středoškolačky v boji za ochranu klimatu a budoucnost nás všech!

Jsme středoškoláci a středoškolačky a není nám jedno, jak společnost a politici nakládají s naší planetou. Usilujeme o důslednou ochranu klimatu, udržení oteplení pod 1,5 °C a spravedlivý přechod na bezemisní ekonomiku. Podpořte nás, prosím, v naší činnosti.

vybíráme od 20.11.2020

Přispějte středoškolákům a středoškolačkám na boj za větší ochranu klimatu

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Jsme středoškoláci a středoškolačky a není nám jedno, jak společnost a politici nakládají s naší planetou. Usilujeme o důslednou ochranu klimatu, udržení oteplení pod 1,5 °C a spravedlivý přechod na bezemisní ekonomiku. Podpořte nás, prosím, v naší činnosti.

Hnutí Fridays For Future vzniklo na začátku roku 2019 s cílem sdružit studenty a studentky středních škol v úsilí o záchranu klimatu a spravedlivý přechod na bezemisní ekonomiku. Toto téma aktivně vnášíme do veřejného prostoru. Vyvíjíme tlak na soukromé i veřejné aktéry, politiky i celou společnost. Podpořte nás, prosím, v našem úsilí o záchranu naší společné budoucnosti.

Hnutí inspirovaly studentské stávky za klima v zahraničí, které započala švédská studentka Greta Thunberg. V současnosti sdružujeme desítky studentů z desítek měst po celé České republice.

Naše práce má smysl. V loňském roce jsme uspořádali několik stávek za klima. Podařilo se nám zorganizovat největší demonstraci za životní prostředí a ochranu klimatu od dob sametové revoluce. V reakci na naše stávky vznikla vládní Uhelná komise, která jedná o konci těžby. Za poslední dva roky česká společnost začala více vnímat nutnost řešit klimatickou krizi. A my jsme byli u toho.

Naše práce ale nekončí. Dopady klimatické krize můžeme sledovat všude kolem nás - extrémní výkyvy počasí, extrémní sucho v Česku, extrémní požáry pralesů po celém světě, extrémní zvedání hladiny oceánu. Klimatická krize dělá z čím dál více místa na planetě neobyvatelnou pustinu, a dopadá tak na celou společnost.

Pokud chceme naplnit cíle Pařížské dohody, vzít v potaz vědecká varování a udržet oteplení pod 1,5 °C, čeká nás ještě dlouhá cesta. Potřebujeme rychlou a odvážnou politickou akci, společensky a environmentálně uvědomělé a zodpovědné politiky, firmy, ale i jednotlivce.

Na druhé straně stojí fosilní průmysl, který se snaží ze všech sil udržet v chodu svůj špinavý bytnys. Fosilní korporace vydělávají na ničení naší budoucnost. Díky tomu má ohromné finanční prostředky, které používá nejen pro svou (často neetickou a dezinformační) propagandu, nýbrž i k lobbování na nejvyšších místech.

Věříme, že organizovanou sílu peněz porazí jedině organizovaná síla lidí. Věříme, že občanská angažovanost a rozvoj občanské společnosti má smysl.

Abychom mohli pokračovat v naší činnosti, neobejdeme se však bez dostatku peněz.
Váš příspěvek nám pomůže pokrýt běžné provozní náklady, budeme moci propagovat naše příspěvky na sociálních sítích, nebudou nám chybět finance při organizování demonstrací a dalších akcí, a dokážeme díky nim do naší činnosti zapojit více středoškoláků a středoškolaček. 

Děkujeme za zvážení příspěvku.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Delate super veci, jen tak dal

Tonda Samal
300 Kč

zdaaar

Martin Škarabela

Dobrý den. Chci podpořit dobrou věc, je to na nás všech.

Radovan Jaroš
300 Kč

Bojujte!

Adam Bílek
100 Kč

Díky za vaši práci, moc fandím

Zora Javorská
200 Kč

Jenom symbolicky bo su chuda 😭

Barča M
1 Kč

banger

Jakub Lomoz

S díky za občanskou kuráž a aktivitu.

Vincenc Bouček

Potvrzení o daru mi stačí emailem, není potřeba poštou.

Martin Růžička
100 Kč

Díky za zvyšování awareness a držím palce ve vašich aktiviách a v propojování s širším hnutím, které po vás musí přebírat štafetové kolíky a plnit svoji roli!

LUKÁŠ ROLF
300 Kč