Bez mámy, z.s.


Děti, mládež, rodina Rozvojová spolupráce

Startovné pro školu Ilenge 2024

I když neběhám, školu Ilenge rád podpořím zasláním symbolického vstupného. Skutečné startovné (zaplacené na závodě) i toto symbolické pomůže škole krůček po krůčku dokončovat a vybavovat právě zastřešené třídy. Aktuálně potřebujeme podlahy, omítky, okna a dveře.

Startovné pro školu Ilenge 2024

Letošní ročník Běhej na vsi osobně neodběhnu, ale školu v Ilenge rád podpořím. Chci přispět na podlahy, omítky a okna, aby se děti mohly důstojně vzdělávat.
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Letošní ročník Běhej na vsi (www.behejnavsi.cz), který pravidelně podporuje školu Ilenge v Tanzanii, proběhne 14.9.2024 v obci Dobratice v Podbeskydí. Kdo se nemůže zúčastnit, může poslat na podporu Ilenge své symbolické startovné.

Africká základní škola Ilenge NEPATŘÍ mezi ty, co by jen čekaly na pomoc s nataženou rukou. Už v roce 2014, kdy jsme poprvé školu navštívili, měla hotové základy pro tři nové třídy. Trvalo to ale 6 let než se podařilo, díky žákům, místním obyvatelům a Bez mámy, postavit zdi a dostat budovu pod střechu. Žáci a učitelé pěstují ve školním sadu avokáda, manga a banány, které prodávají a získávají finance pro stavbu. Škola má svůj vlastní les, který posloužil a poslouží jako materiál pro střechu. Místní obyvatelé pomáhají s prací na stavbě a Bez mámy přispívá k tomu, aby se mohly dokoupit nákladnější věci jako cihly, krytina, okna, dveře a šlo to trochu rychleji.  S našimi financemi a s jejich úsilím se vždy udělá velký kus práce! Díky tomu získává škola lepší a lepší podmínky pro zhruba 400 dětí, které školu navštěvují.

LEDEN 2024
Společně jsme díky částce 36 000 Kč v letošním roce zastřešili další 2 třídy. Je skvělé, že je stavba pod střechou, ale než se v ní začnou žáci učit, je potřeba dodělat minimálně podlahy. Během roku 2023 zvládli vesničané udělat podlahu v první zastřešené třídě nové budovy, nyní se zde už učí. Je to provizorní, ale než se nasbírají finance na omítky, strop, okna a dveře, musí to stačit. Našim cílem je udělat podlahy do dalších zastřešených tříd. Poté pokračovat omítkami, okny, dveřmi atd.




LEDEN 2023
Po stavbě věnce v lednu 2022 byla škola připravena na stavbu střechy. Bohužel státní dotace k dostavbě tříd nedostala a tak jsme se společně v lednu museli do střechy pustit sami. Na financování prací i materiálů se podílela škola a vesnice Ilenge. Bez mámy podpořila stavbu střechy nad jednou třídou částkou 23 000 Kč (18000 Běhej na vsi, 5000 další dárci).



LEDEN 2022
V roce 2021 se sice běh neuskutečnil, ale i tak jsme mohli podpořit Ilenge díky symbolickému startovnému, obci Dobratice i soukromým dárcům částkou 20 300 Kč. Pomohli jsme se stavbou věnce na nové budově, kterou rada školy a vesničané postavili v průběhu roku 2021. V této chvíli může škola zažádat o dotaci tanzanský stát. Držíme palce, ať jim vyhoví a pomohou dvě nové třídy dokončit.


LEDEN 2021
Celkem jsme školu podpořili částkou 20 000 Kč (14 000 Kč z akce Běhej na vsi, 6 000 Kč od soukromých dárců). Udělala se podlaha, vnitřní a vnější omítka a tabule v jedné z nových tříd. Učitelům z Ilenge se moc líbilo, že v Česku běháme, abychom pomáhali.


LEDEN 2020
V podstatě za 5 minut dvanáct se zastřešila nová budova, protože několik starých tříd se zhroutilo. Práce nejsou zdaleka u konce. Nové třídy potřebují okna, dveře, stropy, omítky, výmalbu. Také je potřeba postupně nahradit všechny staré třídy, takže min. ještě 4 + sborovny + třídu pro předškoláky.



Kontrast starých a nových tříd školy Ilenge


I na nových třídách je ještě nutno udělat kus práce. Chybí okna, která by chránila před deštěm a větrem; chybí strom, který by chránil před tropickými vedry; chybí omítky a výmalba pro větší útulnost.


Školní les, který je pěstován jako zdroj stavebního dříví .


Kmeny připravené ke zpracování na střešní trámy.


Když škola Ilenge stromy pokácí, nezapomíná vysadit nové a les obnovit.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať se daří (a nejen při běhu)

Naďa Koníčková