Bez mámy, z.s.


Děti, mládež, rodina Rozvojová spolupráce

Startovné pro školu Ilenge

I když neběhám, školu Ilenge rád podpořím zasláním symbolického vstupného. Skutečné startovné (zaplacené na závodě) i toto symbolické pomůže škole krůček po krůčku opravovat chátrající třídy, dostavovat nové a dokončovat již postavené třídy. Pořizovat okna a dveře či zhotovit strop, který chrání děti před tropickým žárem. Aktuálně je potřeba zastřešit minimálně jednu další třídu.

Startovné pro školu Ilenge

Letošní ročník Běhej na vsi osobně neodběhnu, ale školu v Ilenge rád podpořím. Chci přispět na zastřešení další třídy.
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Letošní ročník Běhej na vsi (www.behejnavsi.cz), který pravidelně podporuje školu Ilenge v Tanzanii, proběhne 9.9.2023 v obci Dobratice v Podbeskydí. Kdo se nemůže zúčastnit, může poslat na podporu Ilenge své symbolické startovné.

Africká základní škola Ilenge NEPATŘÍ mezi ty, co by jen čekali na pomoc s nataženou rukou. Už v roce 2014, kdy jsme poprvé školu navštívili, měla hotové základy pro tři nové třídy. Trvalo to ale 6 let než se podařilo, díky žákům, místním obyvatelům a Bez mámy, postavit zdi a dostat budovu pod střechu. Žáci a učitelé pěstují ve školním sadu avokáda, manga a banány, které prodávají a získávají finance pro stavbu. Škola má svůj vlastní les, který posloužil a poslouží jako materiál pro střechu. Místní obyvatelé pomáhají s prací na stavbě a Bez mámy přispívá k tomu, aby se mohly dokoupit nákladnější věci jako cihly, krytina, okna, dveře a šlo to trochu rychleji.  S našimi financemi a s jejich úsilím se vždy udělá velký kus práce! Díky tomu získává škola lepší a lepší podmínky pro zhruba 400 dětí, které školu navštěvují.

LEDEN 2023
Po stavbě věnce v lednu 2022 byla škola připravena na stavbu střechy. Bohužel státní dotace k dostavbě tříd nedostala a tak jsme se společně v lednu museli do střechy pustit sami. Na financování prací i materiálů se podílela škola a vesnice Ilenge. Bez mámy podpořila stavbu střechy nad jednou třídou částkou 23 000 Kč (18000 Běhej na vsi, 5000 další dárci).



LEDEN 2022
V roce 2021 se sice běh neuskutečnil, ale i tak jsme mohli podpořit Ilenge díky symbolickému startovnému, obci Dobratice i soukromým dárcům částkou 20 300 Kč. Pomohli jsme se stavbou věnce na nové budově, kterou rada školy a vesničané postavili v průběhu roku 2021. V této chvíli může škola zažádat o dotaci tanzanský stát. Držíme palce, ať jim vyhoví a pomohou dvě nové třídy dokončit.


LEDEN 2021
Celkem jsme školu podpořili částkou 20 000 Kč (14 000 Kč z akce Běhej na vsi, 6 000 Kč od soukromých dárců). Udělala se podlaha, vnitřní a vnější omítka a tabule v jedné z nových tříd. Učitelům z Ilenge se moc líbilo, že v Česku běháme, abychom pomáhali.


LEDEN 2020
V podstatě za 5 minut dvanáct se zastřešila nová budova, protože několik starých tříd se zhroutilo. Práce nejsou zdaleka u konce. Nové třídy potřebují okna, dveře, stropy, omítky, výmalbu. Také je potřeba postupně nahradit všechny staré třídy, takže min. ještě 4 + sborovny + třídu pro předškoláky.



Kontrast starých a nových tříd školy Ilenge


I na nových třídách je ještě nutno udělat kus práce. Chybí okna, která by chránila před deštěm a větrem; chybí strom, který by chránil před tropickými vedry; chybí omítky a výmalba pro větší útulnost.


Školní les, který je pěstován jako zdroj stavebního dříví .


Kmeny připravené ke zpracování na střešní trámy.


Když škola Ilenge stromy pokácí, nezapomíná vysadit nové a les obnovit.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať se daří (a nejen při běhu)

Naďa Koníčková