Skautská nadace Jaroslava Foglara


Děti, mládež, rodina Regionální a komunitní rozvoj

Jurta pro Medvíďata

Zázemí pro skautskou lesní školku v Plzni.

Jurta pro lesní školku

15 500 Kč
vybráno 78 % z 20 000 Kč

přispělo

7 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Aktualizace k 18.12.2020
Jurta je postavena. Ještě je třeba provést úpravy v okolí, postavit separační WC.
Od ledna se Medvíďata stěhují...



Aktualizace k 30.10.2020
V současné době je připravena zateplená podlaha a čekáme na došití plachty. V listopadu bude hotovo.

Lesní školka Medvíďata funguje od roku 2014, v roce 2018 se rozrostla o třídou Oušek. Naše Ouška jsou kluci a holčičky ve věku od 2 do 6 let, kteří místo do klasické školky chodí do lesního klubu. Místo hraní uvnitř řádí venku, jezdí na výlety a poznávají svět na vlastní kůži. Protože jsou ještě malí, tak potřebují přece jen nějaké zázemí, kde se mohou v teple najíst a odpočinout si.

V současné době děti tráví velmi málo času venku a ještě méně v přírodě (viz. https://www.nadace-promeny.cz/cz/vyzkum.html) – předškolní děti nevyjímaje, vzrůstá počet obézních dětí a děti nemají příležitosti k volné hře. Zároveň všude okolo sebe vidíme, že se jako společnost k přírodě nechováme udržitelně a dostatečně jí nechráníme. Myslíme si, že klíčem ve výchově k udržitelnému způsobu života je výchova a vzdělávání dětí již od nejnižšího věku (ve spolupráci s rodinou). Chceme děti podpořit v trávení času venku a podpořit v této snaze i rodiče malých dětí. Zároveň vnímáme zvyšující se zájem o tento způsob vzdělávání, výchovy a péče o malé děti, kdy stávající kapacita lesních školek a klubů přestává dostačovat. Doubravecká lesní školka Medvíďata (třída Oušek) v současné chvíli působí u sv. Jiří (od roku 2016), kde jí však v roce 2020 končí smlouva o nájmu, která již nebude prodloužena, z důvodu jiného záměru majitele objektu.

V roce 2019/2020 navštěvuje lesní školku 30 dětí ve věku 3 – 6 let a denní kapacita třídy - 15 dětí je naplněna. Pro příští školní rok převyšuje zájem kapacitu. Po dlouhém hledání se nám podařilo najít a koupit zahradu v Plzni na Doubravce, kde v říjnu 2020 proběhne stavba jurty. Jurta je v zimní zateplené variantě o průměru 8 m.

Cena jurty je cca 600 000 Kč a ani získané dotace nám nebudou stačit. Pomůžete nám?

Lesní školku provozuje ke své pravidelné činnosti skautských oddílů zapsaný spolek Junák – český skaut, středisko Stopa Plzeň, jako neziskový projekt (je nastaven tak, aby pokrýval náklady na pedagogy, běžný provoz a nezbytnou obnovu vybavení).

Na stavbu jurty nám významně přispěl Nadační fond Zelený poklad a Národní fond životního prostředí. Děkujeme.

Potvrzení o přijetí daru bude zasláno na váš e-mail v polovině ledna následujícího roku, pokud si tuto možnost zvolíte v průběhu platby. Je zapotřebí vyplnit adresu bydliště, která bude součástí potvrzení. Dary v souhrnné výši 1000 Kč a více lze odečíst od základu daně z příjmu fyzických osob.


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať se tam Medvíďatům dobře daří.

Miloš Klusal
1 000 Kč

Je třeba pomáhat, vždy a všude :)

Pavel Varga
10 000 Kč

Ať se i na Doubravce mají děti kam schovat!

Jarka K.