Spolek InlineSkating.cz


Humanitární pomoc Rozvojová spolupráce

Pomoc Dětem Sahary

Hluboko v saharské poušti, daleko od pozornosti médií, píší do písku svůj příběh lidé Sahary. Už desítky let žijí v uprchlických táborech v poušti s nadějí, že se jednou vrátí do své domoviny. Podpořme jejich naději a pomozme jim jejich mnohaleté čekání učinit snesitelnějším.

vybíráme od 16.1.2020

Pomoc Dětem Sahary

Pomozme nelehkou situaci dětí a mládeže v uprchlických táborech učinit snesitelnější.
5 800 Kč

přispělo

10 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Říká se jim Děti Sahary. Národ, který stovky let obýval území Západní Sahary, dnes sporného neautonomního území v západní Africe mezi Marokem a Mauretánií. 

Před 44 lety, když se správy nad tímto územím vzdali do tehdy kolonizující Španělé, národ dětí Sahary vyhlásil samostatný stát – Saharskou arabskou demokratickou republiku. Na území si však vzápětí dělalo nároky ze severu sousedící Maroko i z jihu sousedící Mauretánie. Po letech guerillového odporu Sahařanů se Maroku podařilo převzít kontrolu nad cca 2/3 tohoto území a vystavělo podél nové hranice téměř tři tisíce kilometrů dlouhý a dodnes střežený val. Celé území podél valu bylo důmyslně zaminováno, takže se Západní Sahara dodnes pyšní světovým unikátem – nejdelším minovým polem s cca 7 miliony nevybuchlých min. 

V důsledku toho se Sahařané stáhli ze svých domovů na východ hluboko do pouště, kde našli azyl v nehostinné krajině jižního Alžírska. Tam uprostřed ničeho vybudovali několik uprchlických táborů, ve kterých dnes žije cca 200 tis. lidí. 

V těchto táborech lidé už NĚKOLIK GENERACÍ čekají, jestli se budou moc někdy vrátit zpět do své domoviny.

- - - 

Těžko bychom se o těchto uprchlících vůbec dozvěděli, kdyby se náš spoluzakladatel Spolku Tomáš nerozhodl jeden z uprchlických táborů uprostřed Sahary v únoru 2020 navštívit, strávit týden v uprchlickém stanu s místní rodinou a splnit si při tom svou osobní výzvu - zaběhnout 42 km dlouhý maraton v poušti. 

My, lidé ve Spolku, si myslíme, že je důležité nebýt lhostejní nejen k věcem, které se nás bezprostředně týkají, ale třeba i k těm vzdáleným, které často pozornosti světa unikají. 

S Tomášem jsme se proto domluvili, že se společně pokusíme alespoň malým dílem přispět k nelehké situaci dětí a mládeže v uprchlických táborech. Zkusíme vysbírat finanční prostředky, které bychom za Tomášova dohledu následně věnovali na zajištění základního sportovního vybavení pro děti přímo v jednom z uprchlických táborů.

Jdete do toho s námi?!

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu