Gymnázium Přírodní škola, z.ú.


Vzdělávání a výzkum Životní prostředí

Energetika ČR 2020

ENERGIE - jedna z klíčových komodit, jejíž význam na národní úrovni i v mezinárodních vztazích bude narůstat. Projekt ENERGETIKA umožňuje studentům seznámit se na vlastní kůži s hlavními technologiemi výroby elektrické energie a těžbou surovin na území České republiky a Německa a vyhodnotit jejich pozitiva i negativa. Chceme, aby byli studenti schopni kritické reflexe veřejných informací o energetice, aby si vytvářeli vlastí fundovaný názor na energetické strategie a byli v tomto směru v budoucnu aktivní. Společně s námi program absolvují studenti Max Grundig Schule z Fürthu, proto je druhotným, ale ne méně důležitým, cílem projektu podpora spolupráce mladých lidí z různých zemí a kultur.

vybíráme od 20.12.2019
18 600 Kč
vybráno 53 % z 35 000 Kč

přispělo

9 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Na Přírodní škole dlouhodobě považujeme za důležité se s žáky více věnovat tématům, která budou v budoucnu (a nebo již jsou) klíčová pro další podobu společnosti. Je to zejména voda v krajině a toky energie na Zemi a ve společnosti. Tedy témata, která zasahují nejen životní prostředí, ale i ekonomii a společenské dění obecně.

Z tohoto důvodu již od roku 2009 realizujeme, a v souladu s aktuálním vývojem průběžně inovujeme, projekt ENERGETIKA.
Akce je určená studentům sexty (2. ročníku SŠ) a je koncipována tak, aby se seznámili s historií, současným stavem a možným vývojem energetického hospodářství nejen v ČR. Chceme, aby projekt nabízel širší pohled na tuto tématiku a proto je realizován jako mezinárodní spolupráce se školou Maxe Grundiga (Max Grundig Schule, Fürth, DE).

Na základě zkušeností a odborných znalostí získaných v průběhu projektu by měli být studenti schopni samostatné a kritické reflexe obecně dostupných informací o energetice, odhadnout možnosti, výkony a vzájemný vliv konvenčních, jaderných a alternativních zdrojů energie. Zároveň by měli studenti dokázat odhadnout dopady na okolní prostředí, které jsou s konvenčními i s alternativními zdroji energie spojeny. Nečekáme, že se z účastníků projektu nutně stanou inženýři, ale očekáváme, že nehledě na budoucí profesi budou účastníci schopni na téma ENERGETIKA kritického myšlení (opřeného o reálné základy a informace) a budou ve společnosti směrem k těmto tématům zaujímat aktivní postoj. 

Studenti se proto musí do realizace projektu aktivně zapojit, mj. připravují a realizují přednášky na energetická témata pro spolužáky napříč ročníky. Provádí tak nejen přípravu na exkurzní část, ale budují tím také znalostní bázi, která jim umožňuje lépe porozumět navštíveným lokalitám a provozům. Díky tomu jsou pak lépe schopni na místě klást dotazy a v diskusi argumentovat. Celý program je vedený v anglickém, případně německém jazyce.
První část projektu proběhne od 23. do 29. března 2020 na území České republiky za účasti německých studentů u nás. Pod vedením pedagogů a odborných průvodců absolvují studenti cestu za energetickými zdroji a provozy na území ČR (těžba uranu, hnědouhelný lom, tepelná elektrárna, jaderný reaktor, fúzní reaktor, rozvodná síť). Vzhledem k dlouhodobé strategii ČR a aktuálnímu energetickému mixu je tato část projektu logicky více zaměřena na konvenční energetiku, její klady a zápory a vliv na okolní prostředí. Výjimku tvoří návštěva výzkumného centra akademie věd v Ládví (výzkum jaderné fúze). 
Druhá část projektu je realizována v Bavorsku a Frankonii a zaměřuje se na alternativní a obnovitelné zdroje energie a možnosti náhrady konvenčních zdrojů (včetně řešení tzv. inteligentní sítě, autonomních energetických hnízd ad.).

Více se můžete o projektu dočíst na projektové stránce nebo v detailním popisu projektu.

Finanční prostředky, které nyní hledáme, poslouží k pokrytí nákladů první části projektu realizované v ČR. Jsou určené zejména k uhrazení nákladů na dopravu studentů Přírodní školy (nájem vozů, PHM). Na druhou část projektu (Bavorsko) žádáme o podporu od Česko-německého fondu budoucnosti, který projekt podpořil v minulých letech.

Níže si můžete prohlédnout další vybrané fotografie z předchozích ročníků a také jeden z videozáznamů, které pořídili a sestříhali naši studenti (realizátoři akce). Další dokumentaci k akci lze najít na stránce projektu nebo v archivu dokumentární tvorby žáků Přírodní školy.











Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Kdyby jste se chtěli podívat do ZEVO Malešice, tedy Zařízení Na Energetické Využití Odpadu, tak mi dejte vědět. :-) Jan Svátek

Jan Svátek
1 000 Kč