INICIATIVA FÓR_UM, z. s.


Děti, mládež, rodina Kultura, umění a historie

Sametové posvícení: Z lavic do ulic!

Na osmém ročníku občanského satirického karnevalu Sametové posvícení se podílí již devět škol, jejichž studenti se chtějí tvořivou formou vyjadřovat k různým společensky závažným otázkám. Podpořením tohoto projektu přispějete na tento i další ročníky, v nichž chceme spolupráci občanského sektoru se školami nadále prohlubovat. Dejme mladým hlas!

vybíráme od 5.11.2019

Podporuji Sametové posvícení

1 450 Kč

přispělo

5 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Projekt Z LAVIC DO ULIC: Kreativitou ke svobodné a kritické společnosti 


Sametové posvícení již od roku 2012 propojuje různé občanské skupiny s výtvarníky, divadelníky a dramaturgy a pomáhá jim kreativní formou vyjadřovat společenská témata, jež jim přijdou důležitá a na jejichž řešení se dlouhodobě podílí. V posledních letech vzrůstá zájem o tuto akci u pedagogů středních škol. Osmý ročník proto při příležitosti 30 let výročí od sametové revoluce, která by se bez účasti studentů sotva uskutečnila, přináší inovaci – zvláštní projekt zaměřený na studenty středních škol a jejich propojení s občanským sektorem. Několik měsíců společných aktivit vyvrcholí v průvodu Sametové posvícení na Den boje za svobodu a demokracii 17. 11. Během této události zúčastněné skupiny pronášejí témata zhmotněná v alegorickém průvodu centrem Prahy a prezentují je široké veřejnosti. Veřejný prostor ožívá skrze nadsázku a angažované umění, na kterém se podílí občané z velmi různorodých vrstev. 


Propojení studentů středních škol a občanských iniciativ obohacuje obě strany – studenti se seznámí se společenskými problémy očima těch, kdo se je snaží řešit vlastním pracovním nasazením, aktivně se zapojí do příprav ve všech fázích, od nápadu po finalizaci masek, a nakonec zažijí euforický pocit veřejné prezentace svého společného díla ve veřejném prostoru. Pro neziskovky je zapojení škol vítanou posilou a důležitou cílovou skupinou.

https://youtu.be/1pVPk6iev40

Letošního ročníku se zúčastní jednak pražské školy: Gymnázium Na Zatlance, Gymnázium Na Pražačce, Gymnázium Jana Patočky, Gymnázium Elišky Krásnohorské, Mensa gymnázium, ScioŠkola Praha 6 a Jedličkův ústav, ale také mimopražské: Lesní škola ZeMě z Řevnic, Obchodní akademie a Střední odborná škola generála Františka Fajtla z Loun a gymnázium Open Gate z Babic. A v neposlední řadě Dětské domovy Lety u Prahy, Klánovice a Nové Strašecí.

Podpořením tohoto projektu umožníte v příštích letech zapojení dalších škol a realizaci dlouhodobého vzdělávacího programu, který vznikne na základě letošního pilotního projektu. Děkujeme!!!




Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu