Světem společně, z.s.


Rozvojová spolupráce

Sociální podnik pro znevýhodněné ženy v Nagalandu

Naga Crafted je projekt, který znevýhodněným ženám v indickém kmenovém státě Nagaland pomáhá využít jejich tradičních dovedností, aby se staly soběstačnými a mohly se tak lépe postarat o sebe a svoji rodinu.

37 300 Kč
vybráno 93 % z 40 000 Kč

přispělo

43 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Řemeslo výroby šperků z korálků je tradiční dovednost, která je mezi ženami v Nagalandu předávána z generace na generaci. Projekt Naga Crafted dává znevýhodněným ženám možnost, jak tuto dovednost využít a přispět tak k důstojnému živobytí své rodiny. Zužitkování dovednosti, která je pro místní ženy přirozenou součástí života jim přináší příležitost, jak obhájit svoji identitu v rychle se transformující tradiční společnosti.  Spolupracuje s ženami, které se nacházejí v nepříznivé rodinné situaci, vdovami nebo čelí jakékoliv jiné životní výzvě.  

Pozadí projektu

Působíme v odlehlé a opomíjené části indického kmenového státu Nagaland, regionu Mon. Místní obyvatelé se zde nacházejí na křižovatce mezi tradičním způsobem života a modernitou, která se do oblasti dostává především přes státní rozvojové programy, christianizací a vlivem médií. Dřívější soudržnost a soběstačnost komunit je tímto procesem narušována, rodiny tak upadají do systémem vytvářené, dříve nepoznané, chudoby.  V  Nagalandu jsou ženy většinou ty, které nesou tíhu chodu domácnosti, a to hlavně v případech, kdy muž z důvodu závislosti na opiu zůstává v nečinnosti doma. Žena v takovém zázemí sama obstarává zemědělské práce, zásobuje domácnost dřívím, stará se o rodinu a veškeré domácí práce. Na bedrech ženy často zůstává i shánění finančních prostředků, které jsou nezbytné na vzdělání dětí, nákup oblečení, nezbytností pro domácnost, některých základních potravin či řešení zdravotních a krizových situací. 

O projektu Naga Crafted

 Využití tradiční dovednosti – řemeslo výroby korálkových šperků, pomáhá ženám v rychle měnícím se světě ukotvit pocit vlastní identity. V minulosti jsme ženám zprostředkovávali možnost šperky prodávat, nyní chceme zajistit udržitelnost projektu vybudováním sociálního podniku. Během srpna – září chceme vytvořit svépomocnou skupinu 10-15 žen, pro kterou nachystáme dílnu, kde se naučí další techniky výroby těchto šperků  a především jejich designů. V projektu bude zaměstnána místní spolupracovnice, která bude ženy koordinovat. Cílem je, aby postupem času byla svépomocná skupina žen samostatně schopna zvládat celý proces od nákupu materiálu, výroby a distribuce prodeje šperků do větších indických měst, který je zajištěn naší partnerskou organizací. Část prodeje šperků bude také zaštiťovat naše organizace pro nabídku v ČR.

Finanční prostředky sháníme na pokrytí nákladů na mzdu místní koordinátorky, nákup materiálu, zprostředkování dílny a školení pro ženy, férovou odměnu ženám za každý šperk, náklady spojené s balením a distribucí.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

<3

Dárce

Díky Zelenáčovi za sdílení. Držím vám palce! :)

Jan Bobek

😁😁20😁

Renata Fojtikova
84 Kč

Milá Lenko,
moc rádi jsme Tě poznali a vážíme si toho, jaká jsi a všeho, co jsi udělala a děláš.
Mirek, Míla, Katka, Terka, Aleš a Lukáš.

Miroslav HIRT
10 000 Kč

Lenicko, sice se nezname... Ale na tuhle "narozeninovou party" se moc rada pripojim. Hodne stesti a vsechno nejlepsi! Kacka z IBM od Renci :)

Katerina Kasalova

At to klapne ;)

P.
1 500 Kč

Držím palce ☺️

Tomáš Morcinek
500 Kč

Ať je ti líp... :)) 😁

Renata Fojtikova