Spolek pro Duhovku


Vzdělávání a výzkum Děti, mládež, rodina

Montessori zahrada "Jsme rádi venku" 2.0

Příroda je nejlepší učitel. Chceme, aby naše děti trávily co nejvíce času venku. Montessori zahrada by měla být rozšířením třídy, je tedy naším cílem vytvořit Montessori zahradu s “připraveným prostředím”, inspirující, příjemnou, podporující učení i pohybové aktivity, vybízející k relaxaci i k aktivnímu odpočinku.

Montessori zahrada "Jsme rádi venku" 2.0

Příroda je nejlepší učitel!
21 000 Kč
vybráno 4 % z 500 000 Kč

přispěli

4 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Náš projekt “Montessori zahrada” je logickým pokračováním procesu, který začal s první montessori třídou před 9 lety. Pro úspěšné vzdělávání dětí je mimořádně důležité prostředí, ve kterém tráví většinu dne. Začali jsme interiéry, dnes můžeme říci, že děti chodí každý den do inspirujícího a příjemného prostředí, které podporuje aplikaci montessori pedagogiky.

V loňském roce jsme naši pozornost začali intenzivněji směřovat ven, do naší zahrady. V ní děti tráví také spoustu času, s výjimkou opravdu nepříznivého počasí jsou v rámci družiny každý den na zahradě. I učitelé by pro svoji výuku rádi více využívali venkovní prostory. Proto jsme před více než rokem vymýšleli propojení školních cílů s učením venku. Abychom mohli zahradu využívat v duchu montessori konceptu, v rámci výuky i odpoledne v družině, potřebujeme ale také “montessori zahradu”! 

Přestavba celé zahrady bude náročná. Nejde jen o to, že na zahradě chceme řadu nových prvků, ale i stávající infrastruktura je již značně opotřebovaná. Pozemek je zatížen dožívajícími stavebními objekty, které bude finančně náročné odstranit nebo zrekonstruovat (zpevněné plochy, přístřešky, pískoviště…). Rekonstrukce musí zahrnout postupně všechny části a týká se i povrchů, vegetace, vody a kanalizace. Současně chceme vytvořit na celé ploše prvky, které budou pro děti atraktivní a pro učení i pohyb příznivé. Některé části projektu svěříme profesionálům (hřiště, lezecké struktury) a u některých počítáme se svépomocí.
Proto budeme velice rádi za každý příspěvek od 500 Kč nahoru, které nám dále pomůže projekt realizovat.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu