Ústecká komunitní nadace


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

Oprava oltáře v hrobce rodu Chotků

Hrobka šlechtického rodu Chotků ve Valtířově se díky iniciativě místních nadšenců dočkala mnoha oprav. V roce 2017 byla nainstalována dvě nově opravená vitrážová okna. Zbývající dvě čekají na pěkné počasí, aby v průběhu jara 2019 se mohla vrátit zpět na své místo. Do pořádku bylo dáno i pískovcové ostění, do kterého jsou vitráže zasazeny. Do hledáčku dárců se dostala i dvě modlitební klekátka, která získala znovu své kouzlo. Ale, co by to bylo bez hrobky, pokud by zde nebyl oltář. Pomozte nám získat prostředky na jeho opravu!

vybíráme od 13.2.2019
17 800 Kč
vybráno 71 % z 25 000 Kč

přispělo

13 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Hrobku nechala roku 1869 - krátce po smrti svého manžela, hraběte Karla Chotka, majitele velkobřezenského zámku - postavit v tehdy moderním novogotickém slohu jeho manželka Marie. Stavbu z režného cihlového zdiva s tesanými kamennými články projektoval a také stavěl tehdy velmi slavný architekt František Schmoranz starší ze Slatiňan, který byl mj. i autorem přestavby zámku Žleby a rekonstrukcí katedrály v Hradci Králové a chrámů Poličce a ve Dvoře Králové. 

Do hrobky byli postupně pochováváni všichni členové velkobřezenské větve Chotků. Hrobka pak svému účelu sloužila až do osmdesátých let 20. století, kdy byly všechny ostatky hraběcí rodiny - ve snaze ochránit je před vandaly - převezeny na starý litoměřický hřbitov. Zapomenutí Chotkové tam dodnes odpočívají v malé, prosté, latinským nápisem označené hrobce, kousek od původního hrobu Karla Hynka Máchy.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Doporučuji pro takové akce vytisknout několik jednoduchých plakátů (stačí z počítače) a umístit je na zastávkách autobusů ve vsi. Ne všichni obyvatelé jsou na internetu.
Díky a hodně zdaru ve vaší záslužné činnosti.

Jiri Pavlis
5 000 Kč