Ekodomov, z.s.


Životní prostředí

Voda pro každého - za živou půdu s dostatkem vody pro každého

Podpořte kampaň "Voda pro každého", která nasměruje dotace z peněz nás daňových poplatníků k plnění svého skutečného účelu, ke společenské prospěšnosti, zdravé čisté krajině, živé půdě s dostatkem čisté pitné vody a zdravým potravinám bez pesticidů. Stači toto nastavení požadovat po vládě, která podmínky čerpání dotcí nastavuje. Podpořte "Společné prohlášení odborníků k péči o půdu a vodní zdroje". Děkujeme.

vybíráme od 30.11.2018
1 800 Kč
vybráno 1 % z 250 000 Kč

přispěli

3 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Po 14 letech čerpání dotací vidíme, že při srovnatelných podmínkách je celková péče o půdu v ČR horší než v okolních státech. I když jsou zemědělci při čerpání dotací povinni dodržovat zásady správné zemědělské praxe a pobírají dotace na ekologická opatření (ozelenění -  greening), neplní často tyto dotace svoji funkci. V půdě jsou jedovatou chemií hubeny mikroorganismy, které zajišťují tvorbu humusu a zadržování vody. Opatření proti erozi půdy jsou nedostatečná, málo se hnojí přírodními hnojivy, chybí krajinné prvky, pěstují se nevhodné plodiny. Voda pak z půdy odtéká do povrchových a podzemních vod společně se zbytky umělých minerálních hnojiv a jedy k hubení plevelů (herbicidy), houbových chorob (fungicidy) a hmyzu (insekticidy). 
Důsledkem je zhoršená pestrost a kvalita životního prostředí, mizení živočišných druhů, nedostatek vody a ohrožení zdraví obyvatel kontaminovanou pitnou vodou.
 
Od roku 2004 se intenzivně věnujeme problematice návratu organické hmoty do půdy a poslední dva roky řešíme co je klíčovým faktorem, aby i velké zemědělské podniky začaly o půdu a životní prostředí řádně pečovat. Všechny cesty se nakonec sbíhají u dotačních peněz z EU, které jdou do zemědělství.

Rozhodli jsme se proto vytvořit informační kampaň, jejímž cílem je 96% obyvatel představit jak se rozděluje 30% rozpočtu EU mezi 4% praktikujících zemědělců, ze kterých 7% bere 65% dotací.

Protože má Evropa od Španělska po Finsko velmi rozdílné přírodní a klimatické podmínky Evropská Komise pouze deklaruje, na jaký účel mají být prostředky z EU použity a přesné podmínky čerpání dotací si určují vlády jednotlivých zemí. V České Republice způsob čerpání dotací vždy ovlivňovala malá skupina osob, která prostřednictvím svých velkofarem obhospodařuje většinu zemědělské půdy a za své zájmy vždy tvrdě lobovala. Nyní jsme si ve svobodných volbách zvolili největší příjemce dotací, aby si nastavili, jak budou tyto dotace čerpat.

Odborníci neustále upozorňují, že nastavení dotační politiky jde proti společenským potřebám a znevýhodňuje odpovědně hospodařící zemědělce. Poukazují na konkrétní kroky, které je třeba změnit.

Přicházíme proto s projektem Voda pro každého, který ukazuje, že změna k lepšímu je dosažitelná. K této změně stačí jedna jednoduchá věc:

Zřetelná, slyšitelná a jasně formulovaná společenská poptávka.
Tuto poptávku chceme společně s Vámi vytvořit. Vedle vlastní práce, nasazení k tomu potřebujeme i profesionální marketingové nástroje, abychom pronikly do všech sociálních bublin. 
Proto děkujeme za každý příspěvek.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu