Panevropský institut pro poznávání světových kultur, z. s.


Děti, mládež, rodina Rozvojová spolupráce

Zpátky do školy

Zpátky do školy je projekt, který se zabývá problematikou vzdělávání na Pobřeží slonoviny. Naší snahou je vymyslet nejlepší vhodné řešení pro děti a tedy pro budoucnost této země. Největší a nejrozsáhlejší problematikou ohledně vzdělání, je nízká míra docházky skýtající pouze okolo 50% dětí, které navštěvují školu.

vybíráme od 21.11.2018
0 Kč
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Zpátky do školy je projekt, který se zabývá problematikou vzdělávání na Pobřeží slonoviny.    Naší snahou je vymyslet nejlepší vhodné řešení pro děti a tedy pro budoucnost této země. Připomeňme si, jak funguje školní systém v této zemi. Téměř všechny školy jsou soukromé a na místní poměry velice drahé. Převážná část populace si je nemůže dovolit a to včetně matek samoživitelek. Velká část dětí se díky nedostatkům financí nedostane ani na druhý stupeň základní školy a důsledkem toho zůstává bez vzdělání. Otázkou, ale zůstává, co se pak děje s takovými dětmi a jaké to má dopady na společnost. Chlapci i dívky pracují většinou již od raného věku a stávají se z nich sexuální otroci nebo služebnictvo pro bohaté. Častěji to dopadá ještě mnohem hůře a proto se snažíme s touto problematikou bojovat. Naší vizí je stavět nové školy, a opravovat a zvelebovat školy, které jsou ve špatném nebo ve velmi špatném stavu. Dále budovat křesťanské školy, ve kterých by bylo postaráno i o ty děti, které ztratily rodiče a zůstaly jako sirotci na ulici.                                                                                     Nejtragičtější je na Africe to, že pokud dítě ztratí rodiče, okamžitě se z něj stává pouhá věc. Většinou jsou tyto děti naverbované do armády anebo poslány do různých rodin jako malí otroci. Proto se snažíme projektem Zpátky do školy pomáhat i v této oblasti a umožnit dětem bez rodičů prožít radostnější a důstojnější život. Včetně tohoto projektu je i založení školících center pro dospělé, kterým nebylo umožněno vzdělání a nikdy nedostali šanci se cokoliv naučit, co by jim umožnilo dosažení lepší práce a tím pádem kvalitnějšího zaopatření své rodiny. Mužům či ženám bude zprostředkována výuka formou seminářů se zaměřením na ovládání základů práce na počítači, na základy ekonomiky, vyučení se řemeslu, osvojení si základů angličtiny a zdarma poskytnutí právního poradenství. 
 
 
Největší a nejrozsáhlejší problematikou ohledně vzdělání, je nízká míra docházky skýtající pouze okolo 50% dětí, které navštěvují školu. Existují významné nedostatky v přístupu k výchově mezi dívkami a chlapci, ale také mezi městskými a venkovskými oblastmi. Velmi chybí infrastruktura pro vzdělávání a celoživotní učení a odborný kvalifikovaný personál. Důsledkem toho, téměř polovina dětí na Pobřeží slonoviny nikdy nedosáhla ukončení základní školy. To lze vysvětlit skutečností, že školní docházka není obecně ani volná, ani povinná.
 
 
 
Cíl projektu
-      Zlepšení životní úrovně 
-      Vzdělávání dětí a dospělých 
-      Pomoc dítěti v nouzi při ztrátě rodičů 
-      Zajištění pomoci ženám v nouzi 
-      Naplnění pocitu bezpečí 
-      Pomoc k získání lepší práce 
-      Kvalifikovaný personál 
-      Stavba/rekonstrukce škol

Jedná se o základní školu od prvního do šestého ročníku. Primární cyklus, který se zakončuje zkouškou BEPC 
 
Primární cyklus je CP1, CP2, CE1, CE2, CM1 a CM2. Kurzy a cvičení jsou v souladu s národními učebními osnovami. Francouzský jazyk, základy matematiky, objevy vědy a techniky, historie a geografie jsou primárními cíly umožnit studentům přístup k základním znalostem. Studentské dovednosti, uvažování, myšlení, pozorovací schopnosti, chuť experimentovat, citlivost, motorické dovednosti a kreativní představivost.
 
ROZPOČET FINANCÍ NA STAVBU JEDNÉ ŠKOLY: 
 
Základy školy                                      400 000 Kč
Střecha                                               380 000 Kč
Okapy na zachytávání vody                40 000 Kč
Okno  1x                                                     2 500Kč
 
VYBAVENÍ ŠKOLY:
 
Tabule                                                1000 Kč
Lavice  1x                                             2000 Kč
Židle 1x                                                1000 Kč
Katedra 1x                                          3000 Kč
Nástěnka 1x                                         500 Kč
Šatny                                                80 000 Kč
 
ŠKOLNÍ POMŮCKY:
 
Učebnice 1x                                       80 Kč
Sešity 1x                                               8 Kč
Psací potřeby 1x                                  10 Kč
Rýsovací potřeby 1x                           20 Kč
Přezuvky 1x                                        50 Kč
 
PERSONÁL ŠKOLY:
 
7 pedagogů                                      6000 Kč/měsíc
1 uklízečka                                        1000 Kč/měsíc
1 správce                                          2000Kč/měsíc
 
 
ÚDRŽBA BUDOV A POZEMKU:
 
Náklady na opravy/personál           50 000 Kč
 
CELKOVÝ ROZPOČET PRO PLNÉ VYBAVENÍ ŠKOLY: 
2 000 000 Kč
 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu