Nadační fond Toník


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

Splníme autistickému Péťovi sen a dáme mu motorku?

Péťa je fajn kluk. Dvanáctiletý autista s těžkou mentální retardací. Miluje motorky, ale nikdy si na žádnou asi nesedne. I papírová by mu ale pomohla.

vybíráme od 11.10.2018

Péťa s maminkou Soňou potřebují naši pomoc

Víme, že se na vás prosby o pomoc řítí ze všech stran, Péťova máma je ale opravdu zoufalá a tak společně s Toníkem doufáme, že se nám do Vánoc podaří získat nějaké prostředky, které rodině Jochecových trochu ulehčí od starostí. MOC VÁM DĚKUJEME :-)
31 579 Kč

přispělo

46 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Fajn kluk Péťa Jochec ze severní Moravy si na opravdickou motorku nesedne docela určitě. Zdravotní stav mu to nikdy nedovolí a riskantní by bylo ho na ní i jen svézt.
„Motorky ho fascinují, velmi se směje, když nás nějaká předjíždí a vydává specifický zvuk,“ prozradila nám jeho maminka Soňa o prázdninách a to rozhodlo o nápadu, jak bychom mohli Péťovi aspoň trochu splnit sen a rodině pomoct zvládat situaci i v novém školním roce.

Péťa totiž navíc rád kreslí, ale jeho stav mu často nedovoluje ani to. A tak jsme se rozhodli spojit možné a nemožné a trochu postrčit osud, aby si malý autista mohl tak trochu dopřát oboje.

Moc šikovný výtvarník Jan Laštovička pro nás namaloval obrázek Péti s motorkou. Motiv bychom rádi použili na desky bloku, do kterého si bude Péťa moct malovat motorek, kolik chce. Už to, že je její syn na pár chvil v pohodě, mamince přinese úsměv na tvář a spoustu energie do zvládání těžké situace.

Rozhodli jsme se ale vyrobit a prodat těch bloků víc a z výnosu podpořit Péťovu rodinu. Vydáme i pohlednici se stejným obrázkem. Pohledy nebo bloky máme připravené i pro štědré dárce.

Proč Péťa potřebuje pomoc?

V osmi měsících u něho diagnostikovali autismus, těžkou mentální retardaci, ADHD... prostě celý seznam diagnóz, který rodině ze dne na den obrátil život naruby a změnil žebříček hodnot. U Péti se střídají stavy spokojenosti, kdy se usmívá, s agresivitou, úzkostmi a brutálním sebepoškozováním.

Asi nikomu nemusíme vysvětlovat, jak to jeho maminku vyčerpává. Soňa je žena, která svého syna opravdu miluje, přesto ale není divu, že je někdy sama zoufalá. Co všechno musí zvládnout bezesporu znamená velký nápor na její psychiku.

Péťovu stavu prospívá pobyt ve stacionáři, kam ho maminka Soňa každý den vozí. O Péťu se stará laskavá osobní asistentka, která má s podobně postiženými dětmi velké zkušenosti. I pro Soňu je to velká pomoc, protože kromě syna Péti se stará i o malou zdravou dcerku a nemocnou maminku s Alzheimerem. A musí zvládat i všechno to, co ostatní ženy - vyřizování na úřadech, návštěvy lékařů, nakupování, vaření, péči o domácnost...

Doprava tam a zpátky i péče asistentky ale bohužel rodinu stojí hodně peněz. Už loni jsme jí přispěli na osobní asistentku dvaceti tisíci korun a protože jsme s rodinou v pravidelném kontaktu, rádi bychom ji s vaší pomocí podpořili i letos.

Co kdybychom mohli pomoct i jiným rodinám?

Tak to uděláme! Pokud vybereme více, všechny prostředky rozdělíme mezi další rodiny, které potřebují pomoc. Máme jich ve své evidenci dost. Toníkovo hospodaření je transparentní, všechny peníze, které získá, poctivě rozděluje na pomoc druhým. Loni Toník přispěl potřebným rodinám s dětmi částkou 141 626 korun.

Dopředu děkujeme za jakoukoli pomoc :-) 

Chcete vědět víc? Ozvěte se nám!

Pokud vás cokoli zajímá, nebo nás chcete i jen slovně podpořit, neváhejte se ozvat. Na facebookové stránce Toníka najdete důležité informace i výroční zprávu Nadačního fondu Toník. Maminka Soňa Jochecová si s vámi ráda popovídá na facebookovém chatu a za organizátory můžete kontaktovat Zdeňka Fekara - třeba také prostřednictvím facebooku, nebo na telefonu 775 599 024.

Za příspěvek alespoň 100 korun vám pošleme sadu 10 pohlednic s obrázkem Péti na motorce.

A pokud pošlete 300 korun a víc, rádi vám pošleme krásný blok s obrázkem Péti na motorce.

Dárcovské výzvy k projektu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu
Aktivní (0)  |  Ukončené (1)

Nebyly nalezeny žádné aktivní výzvy.

Ahoj,
Sama se starám a bratra s mentálním postižením a s autistickými rysy. Mohu říct , že to opravdu není lehké...Tuto snahu rodin starat se o tyto postižené lidí a nejenom s touto diagnózou, ale i s jiným postižením, straší lidi a pod..by naši potentáti měli ocenit ! Ústavní pobyty vyjdou stát na 2 - 3 desítky tisíc na osobu za měsíc! Samozřejmě plus příspěvek na péči a invalidní duchod, každé osobě jak náleží.....Proč stát nepodpoří tyto rodiny, které mu ušetří milióny za měsíc!!!? Proč neudělají pro tyto rodiny v tomto směru vstřícné gesto měsíční dávkou navíc....? Tady se podporuje sen....Je to krásné...ale jsou podobné rodiny, které sen nemají a nebo je jejich snem vyžít do dalšího měsíce.. To stát neřeší....Raději si zvýší plat a poté chápou v práci.....Omlouvám se v případě, že se můj komentář někoho dotkne, ale toto si myslím....

Antonie Krčmařová
100 Kč

Z celého srdce přeji krásné a pohodové vánoce.

Petra Červinková
300 Kč

Přeji malému motorkářovi jen to nelepší 🙏. Ať se mu splní sen! Tomáš

Tomas Stredula
500 Kč

Pro Peťu na naftu.

Jaroslav Borej
500 Kč

Přeji Péťovi aby se mu jeho sen splnil a i já něco posílám,není to moc ale...každá koruna se počítá ;-)

Jitka Strakošová

Mám radost, že je tolik hodných lidí ještě na světě

Jakub Svoboda

❤❤❤❤

Barbora Nantlová
100 Kč

Pane, prosím, žehnej Jochecovým. Amen !

Stanislava Lososová
300 Kč

Spoustu stastnych kilometru!!

Marek Nigut