Charita Česká republika


Humanitární pomoc

Mimořádná pomoc obětem zemětřesení a tsunami v Indonésii

V pátek 28. září postihlo indonéský ostrov Sulawesi (Celebes) zatím nejsilnější ze série zemětřesení a to o síle 7,4 stupňů Richterovy škály. Následná vlna tsunami si vyžádala už více než 1 400 lidských životů, celkový počet postižených obyvatel může dosáhnout několika set tisíc, podle některých odhadů až dva miliony. Charita Česká republika se jako jedna z prvních Charit po celém světě připojuje ke Caritas Indonesia a vyhlašuje finanční sbírku na pomoc obětem a obnovu země.

Zemětřesení v Indonésii

Chci pomáhat obětem zemětřesení v Indonésii
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Charita Česká republika vyhlašuje finanční sbírku na pomoc obětem a obnovu země indonéského ostrova Sulawesi (Celebes), který byl 28. září postižen nejsilnější ze série zemětřesení a to o síle 7,4 stupňů Richterovy škály a následnou vlnou tsunami. Celkový počet postižených obyvatel může dosáhnout několika set tisíc, podle některých odhadů až dva miliony. 

Vlna tsunami způsobila obrovské materiální škody, v oblasti jsou stovky zbořených domů. Na místě je nyní akutně důležité zabezpečit základní hygienu a dodávky nezávadné vody a potravin. Oblast přitom cyklicky sužují silná zemětřesení již od konce července. Dosavadní snahy o obnovu země byly vždy smeteny dalšími otřesy. I to umocňuje vážnost situace.


Charita Česká republika se jako jedna z prvních organizací celosvětové partnerské sítě Charit zapojila do mezinárodní pomoci, o kterou požádala indonéská vláda. Konkrétní forma české pomoci bude dohodnuta ve spolupráci s naší partnerskou organizací Caritas Indonesia.

Podle  posledních informací se krizový tým Caritas Indonesia přesouvá na místo katastrofy, kde vytvoří zázemí pro spuštění pomoci. V místě nefungují žádné komunikační sítě, průjezdná je pouze jedna cesta.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Děkujeme všem dárcům za pomoc obětem zemětřesení a tsunami v Indonésii. Nejvyšší dar přes darujme.cz byl 20 000 Kč. Dárci nám přispívají i osobně na naší adrese, převodem na  účet a DMS, celková vybraná částka je tři čtvrtě milionu korun. 
 
Aktuálně komunikujeme s naší partnerskou organizací Caritas Österreich, která má na místě svoje pracovníky,  a budeme  s nimi převádět finance na konkrétní pomoc.  V postiženém regionu je stále poškozená infrastruktura, jako jsou silnice, elektřina a telefonní sítě. Lidé na místě potřebují nejen jídlo a nepotravinářské výrobky, ale také lékařskou a psychologickou péči. Stále se pohřešuje asi 1300 lidí.

Tato sbírka na darujme.cz stále pokračuje, víte-li o někom, kdy by chtěl jednoduchým způsobem přispět, můžete mu o nás říci. 

Děkujeme všem dárcům za příspěvky. Zatím nejvyšší dar, který dorazil přes darujme.cz, je v hodnotě 5000 Kč!
Indonéská vláda včera oznámila, že končí pátrání po obětech i přeživších. Akce na podporu lidí, kteří přežili, ale nemají se kam vrátit, však pokračují, stále ještě můžete přispět. 


Aktuální zprávu dnes přinesla ČT. Indonéský ostrov Sulawesi opět zasáhlo zemětřesení, sice nejsou hlášeny žádné škody, ale i tak se oblastí šíří strach. Vedle 1948 obětí hovoří úřady možná až o 5000 nezvěstných. Celá zpráva na tomto odkaze: 
 

Děkujeme všem dárcům a přinášíme aktuální zprávy.



Zprávy z ostrova poničeného zemětřesením a následnou vlnou tsunami přinášejí stále se zvyšující čísla potvrzených obětí, v tuto chvíli víme o 1 424 mrtvých a 2 a půl tisících zraněných. Naši kolegové distribuují první pomoc v oblasti, kde bylo zničeno 70 tisíc příbytků. Odhaduje se, že humanitární pomoc nyní potřebuje 200 tisíc Indonésanů. S přibývajícím časem také klesá naděje, že záchranáři naleznou v troskách domů ještě nějaké přeživší.
 
První pomoc od místní Charity se podařilo dostat do postižené oblasti ve středu. Její pracovníci distribuovali zatím 7 tun rýže a 500 balíků pitné vody. Indonéská Charita rozdává v zasažených oblastech pokrývky, karimatky, celty, hygienické potřeby i oblečení. Doprava do těchto oblastí je ovšem velmi komplikovaná, překonat k nim vzdálenost 500 km obvykle trvá 9 hodin, ovšem cesty jsou teď poničené. Přerušeny jsou dodávky elektrického proudu i paliva. Zdroje pitné vody byly kontaminovány.
 
Naše partnerská Charita Německo, s níž jsme v kontaktu, vyslala ve spolupráci s místní univerzitou do města Palu, které leží v jedné z nejpostiženějších oblastí, lékařský tým. Více než 40 lékařů, zdravotních sester, asistentů a dalšího zdravotnického personálu pomůže ošetřit lidi, zraněné při zemětřeseních a tsunami, a to ve spolupráci s lékařskými zařízeními přímo v terénu a místními nemocnicemi.
 
V samotném Palu a jeho okolí zůstávají odříznuté oblasti, kam lze dodávky pomoci dopravit pouze pěšky. Některá tato místa jsou stále zcela nepřístupná a není jasné, jaká v nich panuje situace. Vše ještě komplikují nefungující komunikační sítě.
 
Je to týden, co indonéský ostrov Sulawesi (Celebes) postihlo zatím nejsilnější ze série zemětřesení, a to o síle 7,4 stupňů Richterovy škály a následně vlna tsunami a erupce vulkánu Soputan. V Indonésii česká Charita působila řadu let po úderu vln tsunami v prosinci 2004. Řídili jsme zde projekty na obnovu bydlení a zemědělství.

Od vyhlášení sbírky zaslali dárci na sbírkový účet Charity pro Indonésii již více než čtvrt milionu korun. Tady na darujme.cz se můžete připojit se svým příspěvkem!

Založení projektu

Děkuju za založení sbírky i všem přispěvatelům.

Jana Vlasáková
1 000 Kč