Skautská nadace Jaroslava Foglara


Filantropie a dobrovolnictví Děti, mládež, rodina

Jamboree Amerika 2019: jamoddíl Lubora Šušlíka

World Scout Jamboree – to je ta největší skautská akce vůbec a je snem každého skauta ji navštívit. Jamboree v roli účastníka lze však absolvovat jen jedinkrát za život! A bohužel jde o záležitost velice drahou – Jamboree 2019 se totiž koná v Americe. Drtivá většina českých zájemců tak šanci podívat se na Jamboree nikdy nedostane. Podpořte nás v reprezentaci České Republiky a pomozte skautům z Moravy splnit si svůj sen!

86 790 Kč
vybráno 87 % z 100 000 Kč

přispělo

112 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Co je vlastně to Jamboree?

Každé 4 roky vyráží desítky tisíc skautů a skautek z téměř všech existujících zemí na celosvětové setkání – Jamboree, aby vymýšleli, jak dělat svět lepším, seznamovali se, ale taky aby si užili dobrodružství, které nemá obdoby.
V létě 2019 se sejde přes 50 tisíc skautů z asi 200 států. Z Česka se chystá výprava historicky největší, čítající rovných 500 mladých skautů a skautek.

A kdo jsme my?

My jsme 40členná parta z Moravy, která je součástí české výpravy. 36 účastníků ve věku 14 – 17 let a 4 vedoucí. Těmto 40členným skupinám se říká jamoddíly a každý se jmenuje podle významné osobnosti z historie. My jsme si vybrali Lubora Šušlíka.

Všichni se známe necelý rok, avšak vytvořili jsme tu nejlepší partu! Každý člen našeho jamoddílu je neskutečně zapálený a nadšený do všeho, co se týká jamboree. Jako jamoddíl jsme měli dvě oficiální setkání, kde jsme se seznamovali navzájem, ale i s jamboreem.
Spousta našich účastníků hraje na hudební nástroje. No nebyla by škoda, kdyby to neslyšeli v Americe?

A tohle jsou vedoucí jamoddílu:

Nám to ale nestačí!

Naši účastníci jsou velice schopní, nadšení mladí lidé. Rozhodli se, že oficiální jamoddílová setkání jim jsou málo a organizují si vlastní, neoficiální, zvaná ZEWL. Proběhly už tři, uvažují o čtvrtém. A aby se mohli prezentovat všem, založili si i vlastní Instagram:  https://www.instagram.com/jo.l.suslika

Kromě toho se snaží všelijak si přivydělávat. Brigády jsou samozřejmostí, ale občas vyjdou i do ulic a nabízejí například cukroví za dobrovolný příspěvek na cestu.

Unbreakable

= nezlomitelní!  S tímto heslem jede celá česká výprava do Ameriky. Oslavujeme 30 let svobodného skautování. Tak dlouho se to nikdy nepovedlo! Český skauting toho za posledních 100 let prožil opravdu hodně. Třikrát byl zakázán režimy, třikrát vstal z popela, aby znovu mohl vychovávat českou mládež. O to se zasloužilo mnoho lidí. My neseme jméno našeho skautského bratra Billa a chceme jej co nejlépe prezentovat ve světě.

Kdo je teda ten Lubor Šušlík?

Lubor Šušlík patří mezi hrdiny totalitních režimů, jejichž odvaha a vytrvalost zůstává často opomenuta. Za odbojovou činnost stál během nacistického režimu na prahu šibenice, ale smrti o vlásek unikl. Svou statečnost prokázal při slavném boji o Pražský rozhlas a vytrval i o několik let později, když strávil dlouhé měsíce ve vyšetřovací vazbě komunistické StB. Na jaře 2018 získal nejvyšší možné skautské ocenění – řád stříbrného vlka. Toto ocenění smí vlastnit pouze 12 žijících lidí!
Pod jeho jménem vyrážíme do Západní Virginie reprezentovat český národ a český skauting.

Bill při předávání řádu stříbrného vlka (v levé trojici ten prostřední).

Kolik nás to bude stát?

Původně odhadovaná cena 45 tisíc na osobu šplhá se stále výše a výše a dosahuje astronomických částek. Společná cena pro celý jamoddíl bude pravděpodobně hodně přes 2 miliony korun. Každá ušetřená koruna pomůže skautům České republiky v létě 2019 skutečně do USA odletět.

Kdo se tedy necítí dost bohatě na to, aby nám přispíval vysokými částkami, i dvacetikoruna bude námi výborně využita :)

Kde se můžu dozvědět víc?

Příběh Lubora Šušlíka: https://www.skautskyinstitut.cz/stories/lubor-suslik-1928
Web českého kontingentu: https://www.jamboree.cz


Potvrzení o přijetí daru bude zasláno na váš e-mail v druhé polovině ledna následujícího roku, pokud si tuto možnost zvolíte v průběhu platby. Je zapotřebí vyplnit adresu bydliště, která bude součástí potvrzení. Dary v souhrnné výši 1000 Kč a více lze odečíst od základu daně z příjmu fyzických osob. 

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

K daru vyzvala Markéta Svobodová z Brna :-)

Jan Svoboda
10 000 Kč

Vždycky říkám, že 2 obědy jsou lepší než 1 ... a vůbec, jednou měsíčně si odpustit trochu toho přežírání mi jen prospěje a tady se to někomu bude hodit :-)

@RB
200 Kč

Užijte si to!!!

Radek Barvíř
200 Kč

Na facebooku jsem sdílel naši výzvu, kde ji uviděl i můj spolužák, kterému jsem ve stejný den pomáhal s úkolem do školy. Na oplátku mě pozval na oběd a vyptával se mě na tu Ameriku. Řekl jsem mu o tom maximum a když jsme odcházeli, vytáhl dvě stovky a ptal se, jestli nám to nějak pomůže. Přímo mi to vnucoval. Nadchl se pro naši výpravu a z jediné konverzace usoudil, že si to zasloužíme. Proto nyní přidávám těch 200 Kč, které jsem od něj dostal.
Děkujeme Karlovi :)

Gibon

Skauting svými akcemi vychovává mladé lidi k hodnotám, které nám pomohli vyjít z obtížných období.
Takže "zainvestuji v tučných letech" do budoucnosti.

Zkuste taky zainvestovat, nějaké ty "volné kačky na žvejkačky" ;-)

#spolecneStoleti #volneKackyNaZvejkacky

Tonda Mucha
500 Kč