Ústecká komunitní nadace


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

Zpřístupnění šikmé věže kostela v Ústí nad Labem

Šikmá věž kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem se ve svých šedesáti metrech výšky odklání od vertikály o více než dva metry. Je nejšikmější věží v České republice i daleko za hranicemi okolních státu. Ke svému handicapu přišla za druhé světové války, po zásahu leteckou pumou se naklonila a praskla. Tehdy to vypadlo, že brzy spadne. Později ji ale Ústečané podepřeli dřevěnou konstrukcí a nakonec byla složitě zajištěna pomocí betonové injektáže do základů a železobetonového krunýře uvnitř věže. Při bombardování spadla původní schodišťová přístavba, kterou se na věž chodilo, ta nebyla při rekonstrukci obnovena. Dnes je možné se na věž dostat jen krkolomnou cestou před podkroví chrámové lodě.

vybíráme od 15.8.2018
3 400 Kč

přispěli

4 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Naším cílem je zpřístupnit šikmou věž kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem a umožnit tak návštěvu této unikátní stavby. Václav Houfek, ředitel Muzea města Ústí nad Labem, již v roce 2010 v reportáži Toulavé kamery o šikmé věži hovoří o tom, že se vážně uvažuje o jejím zpřístupnění. 

Teprve v roce 2015, kdy naše nadace na sebe vzala roli investora celé této akce a zároveň i roli subjektu, který zastřešuje a koordinuje činnosti dalších partnerských organizací, které o opětovné zpřístupnění šikmé věže řadu let usilují, se pomyslné ledy pohnuly.

V současné době je naším cílem získat 2,5 až 3 mil. korun, které půjdou na opravu vnitřních prostor gotické věže. Více informací najdete na www.komunitninadace.cz/sikmavez

Děkujeme za vaši podporu
Ústecká komunitní nadace

Video o šikmé věži z roku 2010 v pořadu Toulavá kamera České televize
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Bylo by krásné vylézt na věž a rozhlédnout se z výšky na naše město a krásné okolí!

Martina Zajícová
1 000 Kč

Stavbě zdar!

Lucie Sokolová
300 Kč

Jako ústecký rodák rád přispějí na záchranu historie pro budoucnost...

Jaroslav Pajma