Nadační fond JAGUAR PEOPLE


Humanitární pomoc

Podpořme indiánské ženy v jejich tradičním způsobu života

Cíl projektu je koupit pro indiánské ženy vlákno na tkaní tradičních tašek, a ty od nich následně za férovou cenu vykoupit. Indiánské ženy z kmenů Kogi, Arhuaco a wayu tkají tradiční tašky (mochily) po stovky let. Tašky mají pro indiánské kmeny obrovský význam. Nejsou to jen obyčejné tašky, jsou symbolem kulturní identity. Mnohé z žen ale přišly o možnost chovat ovce na vlnu nebo pěstovat rostlinu fique, ze které se tašky vyrábí. Proto je třeba pro ženy koupit již hotové vlákno, díky čemuž budou moci pokračovat ve tkaní mochil, které od nich následně za férovou cenu vykoupíme. Ženy a jejich rodina pak díky tomu budou mít několik týdnů co jíst. Akce nakoupení vláken pro ženy se již jednou uskutečnila a velmi se nám osvědčila.

vybíráme od 13.8.2018
0 Kč
vybráno 0 % z 50 000 Kč
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Tvoření mochily je pro ženy spirituální práce, zobrazuje poznání a vědomosti indiánských žen trvající po dlouhá staletí. Tyto tašky jsou jako knihy života. Mochila je takový diář, ve kterém je vepsáno každodenní prožívání ženy při její tvorbě.
Tradičně se na mochily od Arhuaků nepoužívají žádná barviva, chovají různě barevné ovce.
Každá mochila je plna poselství posvátných geometrických tvarů.
Pradávné kosmologické tvary ve vzorech jsou vepsány každým uzlíkem.
Žena tvoří mochilu průměrně 3 měsíce, v každé volné chvilce, kdy nepotřebuje obě ruce k práci. Dokonce i za chůze či po tmě. Po mém údivu, jak toto dokáží, mi přišla jednoduchá odpověď: "To prostě cítíme"...
Malé arhuacké holčičky se ji učí dělat již od 4 let. Svou první mochilu pak věnují nejvyšší spirituální autoritě kmene (šamanovi), který je v Kolumbii nazýván mamo. Více o kmenech a o tkaní mochil se dozvíte na našich stránkách https://www.jaguarpeople.org/.
Tašky si můžete koupit na našem eshopu http://eshop.jaguarpeople.org/

Poděkování od arhuackých žen za vlákno, které jsme pro ně na začátku roku nakoupili:
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu