Farní sbor Slezské církve evangelické a. v. v Havířově-Suché


Děti, mládež, rodina Kultura, umění a historie

Generální oprava varhan v evangelickém kostele v Havířově-Prostřední Suché

Varhany se nachází v kostele, který v důsledku důlních škod poklesl o více než 17 m. Kromě bohoslužebných účelů kostel slouží jako místo konání koncertů a radovánek pro děti a mládež. Varhany pochází z kutnohorské dílny Jana Tučka. V květnu 2017 jsme zahájili jejich generální opravu, která byla nezbytně nutná.

vybíráme od 8.7.2017
13 800 Kč

přispělo

8 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Obracíme se na Vás s prosbou o finanční pomoc při záchraně varhan v evangelickém kostele v Havířově-Prostřední Suché. 

Tato oprava je pro budoucnost varhan nezbytně nutná. Její další odkládání by zapříčinilo v první řadě neúměrně vysoké náklady na opravu a posléze neodvratné poškození nástroje. Proto se vedení farního sboru spolu se všemi farníky rozhodlo nechat opravit kostelní varhany. Generální oprava byla zahájena v květnu 2017 a je naceněná na cca 400 000 Kč. Jelikož jsme spíše menší farností, bez další pomoci nejsme schopni splnit závazek, který jsme na sebe vzali.

Evangelický kostel v Havířově Suché, jehož součástí jsou zmiňované varhany, má téměř 100letou velmi pohnutou historii. Politická i hospodářská minulost naší země nepřála existenci tohoto kostela. V důsledku důlních škod poklesla budova o více než o 17 metrů a ideologickým rozhodnutím byl pak kostel vymazán z mapy. Navzdory okolnostem, opravený kostel  stojí na svém místě, a slouží všem potřebným. Je svědkem historie našeho nejbližšího okolí, ale také Těšínského Slezska, regionu, ve kterém jsme doma. Byl to právě zvuk varhan, který doprovázel životy našich předků, stejně jako může doprovázet dnes každého z nás.

Zmiňované varhany nesloužily a neslouží jen výhradně k bohoslužebním účelům či svatbám nebo pohřbům. Prostory kostela jsou využívány rovněž ke koncertům, školním, absolventským, atd. Současný stav varhan však již neumožňuje jejich využití při veřejných koncertech.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

a

Urszula Lukasova
1 000 Kč