Ústecká komunitní nadace


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

Oprava zničených vitráží v hrobce rodu Chotků

Hrobka šlechtického rodu Chotků ve Valtířově se díky iniciativě místních nadšenců dočkala opravy dvou ze čtyř okenních vitráží starých téměř sto padesát let. Zbývající dvě vitrážová okna na své dárce, a tím pádem i na opravu, zatím čekají. Pomozte nám to změnit a staňte se jedním z dárců!

vybíráme od 20.6.2017
80 000 Kč
vybráno 100 % z 80 000 Kč

přispělo

9 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Hrobku nechala roku 1869 - krátce po smrti svého manžela, hraběte Karla Chotka, majitele velkobřezenského zámku - postavit v tehdy moderním novogotickém slohu jeho manželka Marie. Stavbu z režného cihlového zdiva s tesanými kamennými články projektoval a také stavěl tehdy velmi slavný architekt František Schmoranz starší ze Slatiňan, který byl mj. i autorem přestavby zámku Žleby a rekonstrukcí katedrály v Hradci Králové a chrámů Poličce a ve Dvoře Králové. 

Do hrobky byli postupně pochováváni všichni členové velkobřezenské větve Chotků. Hrobka pak svému účelu sloužila až do osmdesátých let 20. století, kdy byly všechny ostatky hraběcí rodiny - ve snaze ochránit je před vandaly - převezeny na starý litoměřický hřbitov. Zapomenutí Chotkové tam dodnes odpočívají v malé, prosté, latinským nápisem označené hrobce, kousek od původního hrobu Karla Hynka Máchy.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu