Charita Česká republika


Lidé s postižením Rozvojová spolupráce

Kambodža - šance pro zdravotně handicapované

Charita ČR spolu s partnerskou organizací Essential Personell Cambodia v letech 2016 až 2017 pomůže založit 7 sociálních podniků, které budou zároveň sloužit jako školící centra pro mladé lidi s postižením. 8. prosince 2016 slavnostně otevřela ve městě Siem Reap první z těchto center. Handicapovaným je zde nabízena možnost zaškolení a následného zaměstnání v chráněných dílnách a provozech.

KAMBODŽA

Chci podpořit provoz sociálních podniků a jejich klienty
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Aktuálně jsou v centru nabízeny kurzy v oborech počítačová grafika, servis mobilních telefonů a provozování prádelny. Deset vybraných absolventů navíc Charita ČR podpoří v zahájení vlastního podnikání pomocí start-up balíčků.
Situace zdravotně handicapovaných lidí není jednoduchá nikde na světě, ale v rozvojových zemích se musí tato skupina obyvatel navíc potýkat s nedostatkem odpovídající péče, malými nebo žádnými příjmy a rovněž s určitou diskriminací ze strany vzdělávacích institucí a zaměstnavatelů. 
Přibližně pro jednu třetinu kambodžských rodin je kvůli životu pod hranicí chudoby obtížné, aby jejich děti trávily čas ve škole, zatímco by mohly přispívat od rodinného rozpočtu. Školní docházka je někdy vnímána jako příliš dlouhodobá investice na to, aby se vyplatila. Rodiny s omezeným příjmem proto často upřednostní vzdělání zdravých dětí, takže pro většinu handicapovaných je škola téměř nedostupná. Někteří z rodičů ani nevědí, že vychovávají dítě se zdravotním či mentálním postižením. Mnoho rodin nevyhledává lékařskou pomoc, protože silně věřící buddhistická společnost považuje postižení za špatnou karmu z minulého života. Na vině jsou nejen předsudky, ale také mizivá informovanost rodičů a učitelů. Například velká část Kambodžanů odmítá nosit brýle nebo je opatřit svým potomkům, protože v době vlády Rudých Khmerů byli lidé s brýlemi považováni za intelektuály a jako nepřátelé režimu vražděni. Přitom někdy opravdu stačí – pro nás obyčejné – brýle, aby se dítě zařadilo mezi zdravé vrstevníky, mohlo chodit do školy a tím pádem mělo v dospělosti větší šance na uplatnění v zaměstnání.
Za Váš dar můžeme pořídit následující:
  • 15 kg rýže (rýže pro jednu osobu na měsíc) – 130 Kč; 
  • hygienický balíček (mýdlo, šampon, pasta na zuby, atd. pro jednu osobu na měsíc) – 130 Kč; 
  • prací prášek na jeden týden provozu prádelny – 450 Kč;
  • měsíční příspěvek na pracovní poradenství – 500 Kč;
  • měsíční náklady na benzín pro motorku, která rozváží prádlo zákazníkům – 1300 Kč;
  • matraci a přikrývku pro jednu osobu (klienti bydlí ve školících centrech a domů jezdí maximálně 1x za měsíc) –  2000 Kč;
  • invalidní vozík – 2500 Kč.


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Jedním z prvních klientů školícího centra je i 27letá Nea Soriya z malé vesnice Ta An. Vyrůstala v rodině chudých zemědělců spolu se sedmi sourozenci. Od narození je postižená a nikdy neměla možnost chodit do školy. Zatímco její sourozenci pomáhali rodičům na poli nebo jinak přispívali do rodinného rozpočtu, Nea byla většinou sama doma a cítila se bezcenná a nepotřebná.   
V loňském roce Neu vybrali do rekvalifikačního kurzu ve školicím centru. Učila se v prádelně obsluhovat stroje, žehlit a skládat prádlo. Po dvou měsících školení byla vybrána jako stálý zaměstnanec prádelny. Už není závislá na rodičích, ale naopak jim může významně přispívat na živobytí. Její život se radikálně změnil. Po letech osamění a na okraji společnosti získala zaměstnání a učí se žít jako nezávislý a rovnocenný člověk.
 „Jsem moc šťastná, že mě vybrali do rekvalifikačního kurzu. Mám práci, mohu se seznámit s lidmi, pomáhám svým rodičům a snad někdy založím i vlastní rodinu. O tomto se mi předtím ani nezdálo“, říká Nea Soriya.

Založení projektu