MAS Sdružení Západní Krušnohoří, z.s.


Děti, mládež, rodina Regionální a komunitní rozvoj

Upečem společně pecen?

Cílem je postavit v Droužkovicích veřejnou pec, ve které by se dal péci společně chleba a další dobroty. Chtěli bychom obnovit tradici společného pečení. Určitě by se rádi zastavili i cykloturisté, kteří se prohánějí po cyklostezce či cyklotrace. Už zde máme společnou pec na vypalování keramiky, dáme i pec na chleba? Byli bychom tak trochu průkopníky v širokém dalekém okolí.

vybíráme od 14.7.2017

Upečem společně pecen?

Chteli bychom postavit v Droužkovicich verejnou pec. Podmínkou je shromáždění prostředků k tomu potřebných. Podaří se nám to?
18 680 Kč
vybráno 12 % z 150 000 Kč

přispělo

19 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Veřejné obecní pece původně sloužily nemajetným občanům, kteří neměli dost peněz na to, aby si postavili doma pec vlastní. Obvyklé tehdy bylo, že se na pečení domlouvalo více rodin najednou a hospodyňky pak už jen přinášely k vyhřáté peci připravené vykynuté těsto v ošatce a odnášely si upečený chléb, který vydržel i týden. Veřejné pece se nacházely v obcích a osadách po celé Evropě především ve středověku. Tam, kde nebyly veřejné pece, se chodilo péci za poplatek k rodinám, které pece měly. V Čechách a na Slovensku se ve veřejných pecích v některých osadách peklo ještě na počátku druhé poloviny dvacátého století (zdroj:http://www.obecsopotnice.cz/sopotnicka-verejna-chlebova-pec/gs-1037).

 Ač dnes není chleba ani jiného pečiva nedostatek, koupit si ho můžeme v supermarketu i malém vesnickém obchodě, není nad vlastnoručně upečený pecen. Ten prostě chutná úplně jinak. Ledaskdo z nás si doma svůj vlastní chlebík skutečně peče. Ale takové popečeníčko v pořádné vytopené peci, ovoněné dřevem...to je zase jiná kategorie. Navíc když bychom si u toho mohli posedět a poklábosit.
 
 Co myslíte, dáme to? 
 
 Za každý příspěvek děkujeme. Pokud se to povede, každý kdo na pořízení pece přispěje, dostane následně symbolicky 1 pecen.    


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu