3. září 2020 | Svět dárcovství

Na vztazích ve fundraisingu záleží

Požádat někoho jménem vaší organizace o dar může být příjemným zážitkem, ať už je to online nebo při osobním setkání. Předtím, než někoho o dar požádáte, je potřeba vzít v potaz tři základní oblasti celého procesu: budování vztahů s dárci, plánování žádosti a samotná žádost.

Jak požádat o dar? 

Nejdůležitější věcí, kterou byste měli udělat jako někdo, kdo získává finanční prostředky, je budování hlubších vztahů s dárci. Obdržet větší jednorázovou částku je jistě příjemné, ale vybudování trvalého vztahu dárce s vaší organizací, které vyústí v pravidelné darování po několik let, je mnohem cennější. 

Na vztazích záleží, a proto není dobré tlačit na pilu. Získávání peněz není snadné, a to platí dvojnásob v případě, že jste momentálně v tíživé situaci. Lepší strategií je žádat o dary postupně. Snažte se dárce zapojit do aktivit vaší organizace. Uspořádejte pro ně akci, nabídněte jim odběr vašeho newsletteru a budujte trvalé vztahy kdykoliv je to možné. 

Než o dar požádáte 

Předtím, než o cokoliv požádáte se ujistěte, že jste připraveni. 

  1. Rozhodněte se, koho se zeptáte. Je to jednotlivec? Společnost? Organizace? Jakou osobu je v rámci firmy nejlepší oslovit? 
  2. Rozmyslete si, o co požádáte. Žádáte o peníze? O kolik? Žádáte někoho, aby šířil vaši online kampaň? Nebo aby se zúčastnil akce jako dobrovolník?
  3. Přijměte, že odpověď může být „ne“. A je to v pořádku! I ti nejzkušenější fundraiseři slýchávají spoustu zamítavých odpovědí. Nenechte se jimi odradit. 
  4. Očekávejte „ano“. Při získávání finančních prostředků je důležitý váš pozitivní postoj. Jděte do každé žádosti s tím, že to dobře dopadne. 
  5. Ukažte lidem konkrétní rozdíl, který jejich dar přinese. Vaši dárci se rádi dozvědí o tom, jak konkrétně jejich dar pomůže. 

Anatomie žádosti o dar

Budujete dlouhodobé vztahy, máte naplánovanou žádost a teď už se zbývá jen zeptat. Pokud dárce oslovujete online, připravili jsme pro vás 5 tipů, jak na úspěšnou kampaň. Žádáte-li o dar (nebo cokoliv jiného) osobně, pomůžou vám následující kroky: 

Setkání je dobré začít třeba rozhovorem o práci, o rodině, o tom, co se změnilo od doby, kdy jste toho druhého viděli naposledy. Až následně změňte téma a přejděte k věci. Ujistěte se, že osoba, se kterou mluvíte, chápe obsah vaší žádosti. Připomeňte, co vaše organizace dělá, a proč je to důležité. Potom už jen stačí položit otázku a požádat o něco konkrétního.

Převzato z: http://www.thefundraisingauthority.com/fundraising-basics/how-to-ask/

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci