30. září 2021 | Svět dárcovství

Tornádo akcelerovalo české online dárcovství. Objem darů překročil 1 mld. Kč

Darujme.cz překonalo stěžejní milník. Objem darů od doby jeho vzniku v roce 2010 překročil 1 mld. Kč, přičemž 433 milionů Kč poslali dárci neziskovým organizacím za posledních 9 měsíců.

Rok 2021 potvrzuje, že online dárcovství roste v České republice rychlým tempem. V posledních třech letech vzrostl objem darů na desítky milionů korun ročně. V roce 2019 přes Darujme.cz na dobročinné účely putovalo 128 milionů Kč. V roce 2020 to bylo více než 232 milionů Kč a v roce 2021 (do konce září) neuvěřitelných 439 milionů Kč.

Online nástroj Darujme.cz, za kterým stojí Nadace Via, umožňuje zpřístupňovat dárcovství dobročinným projektům, institucím, ale také městům a obcím. Ty propojuje s tisícovkami dárců, kteří je chtějí finančně podpořit. V současné době Darujme.cz pro svůj online fundraising využívá více než 850 organizací.

Je dobrá zpráva pro celou naši společnost, že se organizacím daří přivést k online darování nové dárce a zároveň s nimi udržovat dlouhodobý vztah. Právě vztah s dárcem, transparentnost sbírek a bezpečnost cesty darů je v online darování to nejdůležitější. Těší nás, že Darujme.cz organizacím i dárcům na této cestě pomáhá,“ říká Adéla Vojáčková, manažerka rozvoje Darujme.cz.

V letošním roce se do online darování zapojilo více než 306 000 dárců, přičemž v roce 2020 to bylo necelých 155 000. Více než 277 milionů Kč putovalo přes Darujme.cz na pomoc lidem a obcím, které letos v červnu zasáhlo ničivé tornádo. Díky solidaritě dárců z celého světa se během jednoho týdne po katastrofě podařilo vybrat téměř 88 % z této částky. „Vlna podpory, která se zvedla pouhých pár hodin po řádění tornáda, byla dechberoucí. Pomoci postiženým rodinám a obcím se rozhodlo přes 188 000 dárců, kteří darovali průměrně 1400 Kč,“ říká Adéla Vojáčková.

Na Darujme.cz si založilo sbírku spojenou s tornádem celkem 23 organizací, které podpořili nejen jednotlivci, ale i rekordní množství firem. Ti všichni zakládali vlastní peer to peer výzvy, aby mohli oslovit své nejbližší okolí. „Celkem jsme zaznamenali rekordních 223 peer to peer výzev, které přinesly do sbírek přes 15 milionů Kč,“ shrnuje Adéla Vojáčková.

Ještě nikdy v české historii dárci neposlali peníze tak rychle a v takovém objemu. Filantropie se v Česku za poslední roky neskutečně posunula. Dobře zafungovala také koordinace s ostatními neziskovými organizacemi, s politiky a připojila se i řada firem. Díky dárcům a jejich podpoře zavládla na Moravě naděje. Lidé tu věděli, že je v tom ostatní nenechali,“ říká Zdeněk Mihalco, ředitel Nadace Via.

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci