26. října 2020 | Svět dárcovství

Štědrost ve druhé vlně pandemie

„Duben a květen byly rekordními měsíci dárcovství. Na podzim se oproti jaru něco změnilo. Malá divadla, neziskovky, sociální služby, sociální podniky, na ty všechny má situace brutální dopad a v první vlně spouštěly své kampaně s žádostmi o dary. Teď se společnost opět ocitla v situaci, která je pro všechny stresující. Mnozí jsou ale už vyčerpaní, paralyzovaní a nevěří, že to má smysl.

Nezištné darování a filantropie úzce souvisí s důvěrou – že lze věřit druhým, že autority mluví pravdu, že může být lépe. Nižší míra důvěry pak znamená, že se lidi více uzavírají do sebe a že zkrátka „přestanou věřit“. Když se k tomu přidá koktejl chaosu protichůdných informací, uvyknutí nové normalitě, strach o své blízké a temnější podzimní večery, semknutost a až revoluční jarní zápal jsou pryč.

Tahle situace není na věky a každá bouře jednou skončí. Musíme se kousnout. Za několik měsíců a příští rok pomalu epidemie vyhasne. Tak snad to s tou důvěrou v druhé a budoucnost nebude tak zlé,“ říká Zdeněk Mihalco, ředitel Nadace Via.

Pojďme společně najít cesty, jak pomoci i v druhé vlně!

Projekty, které potřebují naši pomoc

Pomoc zdravotníkům a dětem

Počet nakažených koronavirem stále přibývá i mezi zdravotníky, kteří denně riskují své zdraví ve prospěch nás všech. Nápor, kterému v současné době musí čelit, je obrovský. Field, michelinská restaurace Radka Kašpárka, bude od 2. listopadu vozit 160 obědů denně na plicní oddělení do fakultní nemocnice v Motole. Pojďme společně darovat dalších 800 obědů týdně lidem v první linii.

Kvalitní jídlo můžete darovat nejen zdravotníkům, ale také dětem.

Podpora seniorů

Mnohým seniorům se život ještě nestihl vrátit do starých kolejí a už je tu další období spojené se strachem a nejistotou. Elpida pro ně proto zřídila bezplatnou telefonickou krizovou Linku seniorů 800 200 007, která je nyní opět ve dvojnásobném provozu. Každý den od 8-20 hod poskytuje akutní psychologickou pomoc a profesionální podporu. Nepřetržitě celý den pak funguje bezplatná linka důvěry Senior telefon 800 157 157 organizace Život 90.

Seniorům, dlouhodobě nemocným, osobám se zdravotním postižením a lidem ohroženým sociálním vyloučením pomáhá ve druhé vlně také Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Záchrana kultury

Divadlo Jatka78 vytvořilo klub Patronů Jatek78 – Patron78 pro všechny své diváky a příznivce, kteří chtějí leckdy těžkou divadelní káru táhnout s nimi. Členy klubu čekají v nové sezóně samé příjemnosti, jako jsou lepší místa v hledišti, přednostní nákup rychle prodaných představení, přístup na zkoušku a další. O pomoc dárce prosí také pražský Cross Club, jehož zaměstnanci se ocitli bez práce a jistého příjmu, nebo A studio Rubín či ostravský klub Feducia.

Sounáležitost s lidmi s postižením

Bílá vrána je sociální podnik poskytující stálé zaměstnání lidem se zdravotním postižením, ale také kavárna, co se nevzdává! Už během jarní koronavirové krize kavárna všemi dostupnými prostředky bojovala o své přežití, aby se její zaměstnanci měli kam vrátit. A boj teď pokračuje!

S následky epidemie bojují i organizace PferdaSpirála Ostrava, která se snaží transformovat své cateringové služby a udržet pracovní místa pro lidi s hendikepem.

Pomoc lidem bez domova

Průvodci z Pragulic se vracejí do ubytoven, na ulici či pod most a doufají, že budou zase brzy provázet. Organizace se snaží rozptýlit je i vás pomocí live streamů a nabízí nové online prohlídky. Nerušte své prohlídky v ulicích, ale proměňte je ve vouchery, které využijete v lepších časech. Na lidi bez domova myslí i organizace Místní místním se svou sbírkou A co ti venku?

Myslíme také na zvířata

Finanční krize dopadá také na zvířata, jejichž majitelé přicházejí o práci nebo musí opustit své bydlení a odchází do azylových domů nebo na ubytovny, kam si své psy a kočky vzít nemohou. Právě těmto zvířatům pomáhá organizace Pet Heroes.

Všechny projekty týkající se boje s dopady koronavirové krize najdete na Darujme.cz zde. V případě, že chcete takový projekt nebo výzvu založit, použijte tag Aktuálně – Spolu proti koronaviru.

 

Proč používat Darujme.cz?

  • Víme jak na to. Dárci přes nás jen v loňském roce darovali 128 milionů korun.
  • Je snadné se zaregistrovat.
  • Získáte přehledné informace o dárcích a darech. Je totiž důležité s dárci komunikovat a hlavně jim poděkovat.
  • Platby zasíláme jednou týdně. Nemusíte tedy čekat do skončení kampaně a můžete prostředky hned využít na vaši práci.
  • Kampaně na Darujme.cz nemusí být časově omezené, můžete je využívat celý rok i mimo krizi.
  • K dispozici jsou vám naše konzultace, webináře či semináře, protože nestačí jen kampaň založit, aby byla úspěšná. Pro ty, kteří s Darujme.cz začínají nebo se chystají a chtějí se v něm co nejrychleji zorientovat, máme videonápovědu, jak na to.

Motivovat můžete i své příznivce, aby pro vás uspořádali dárcovskou výzvu. Pokud máte dotazy nebo potřebujete poradit, kontaktujte nás na telefonu + 420 736 142 491 nebo na emailu podpora@darujme.cz. Jsme v tom s vámi.

Tým Darujme.cz

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci