1. října 2023 | Školení a podpora

Novinky a nové funkce v Darujme.cz

V rychle se rozvíjejícím digitálním světě je u online darování na prvním místě především bezpečnost, transparentnost, jednoduchost a rychlost.

Technologickým rozvojem zajišťujeme, aby pro vás bylo Darujme.cz stále více uživatelsky příjemným nástrojem.

Níže najdete přehled novinek. Věříme, že vám nové funkcionality pomohou ve vaší práci a udělají radost (průběžně je aktualizujeme)

Nové funkce v Darujme.cz

  • Dar probíhá dál i po expiraci platební karty (12/2023) – Dar, který dárce nově zadá jako pravidelný dar kartou, již nemá datum expirace. Nově tedy dárce není limitován expirací karty a nemusí po expiraci karty zadávat dar nový, ale stávající dar poběží dokud jej dárce sám neukončí nebo o ukončení nepožádá. V případě, že si dárce vybral již při zadávání daru počet opakování daru, dar se mu samozřejmě ukončí.
    (Zda se bude dárci zobrazovat možnost výběru datumu ukončení daru je na vás. Pokud možnost výběru ukazovat nechcete, stačí tuto možnost odškrtnout v pokročilých nastaveních u projektu.)
  • E-mailový rozesílač pro technickou komunikaci (12/2023) – Implementovali jsme interní rosesílač pro e-maily technického rázu určené primárně pro vaše IT kolegy. Dozvíte se v nich okamžitě o aktuální situaci související například s technickým provozem platební brány.
    (Kontaktní emailové adresy na vaše IT specialisty doplníte ve: Správa účtu/Nastavení účtu/E-maily pro zasílání technologických oznámení)
    E-mail se také automaticky odešle na kontaktní email, který jste vyplnili při registraci.
  • UTM parametry: Měřte úspěch dárcovské kampaně přímo v Darujme.cz (10/2023) – Pokud pro získání dárců využíváte různé kanály, různá sdělení, různé typy reklamy atd., pravděpodobně vás bude zajímat (mělo by!), která kombinace má na akvizici největší účinek. Pro takové vyhodnocení se běžně využívají UTM parametry a jejich vyhodnocení v Google Analytics. UTM parametry si ale můžete nastavit i pro vaši dárcovskou stránku nebo dárcovský formulář přímo v Darujme.cz a měřit tak zdroje návštěv bez použití Google Analytics. Zde naleznete podrobný návod k nastavení UTM parametrů v Darujme.cz.
  • Informujte své dárce o expiraci platební karty (10/2023)– Zpřístupnili jsme novou funkcionalitu, která vám pomůže předejít tomu, aby dárci skončil trvalý dar kartou z důvodu expirace jeho platební karty. Zapnout odesílání upozornění na konec platnosti platební karty si můžete v sekci Dary/Notifikace. Funkci můžete pouze zapnout přepínacím tlačítkem a ponechat ji v defaultním nastavení nebo můžete také upravit její detaily. Rozklikněte si “Notifikace o expiraci platební karty” a můžete upravit část textu odesílaného e-mailu a vložit do něj proměnné dle svých preferencí. E-mail s upozorněním přijde dárci celkem 3X přesně – měsíc, týden a jeden den před expirací karty. Pokud si dárce dar v průběhu zruší, následná notifikace mu již nepřijde.
  • FB (Meta) Pixel je tu! (10/2023) – Nově si můžete ke svým projektům vkládat měřicí kód pro váš facebookový pixel a lépe tak cílit vaše kampaně na Facebooku. Kolonku pro vložení ID najdete u každého projektu v sekci pokročilé.
  • Sledujte dárce pomocí URL i na projekt (9/2023)  Uživatelé, kteří využívají pokročilejší možnosti Darujme.cz mohou v rámci URL zasílat své parametry ve vlastních polích dárcovského formuláře (tzv. custom fields). Nová funkcionalita umožňuje zasílat parametr přes stránku projektu.
  • Potvrzení o daru (6/2023) – funkci vystavení potvrzení o daru jsme vylepšili o nové možnosti, jako například vystavení potvrzení přímo pro dary na vybraných projektech nebo podle zadaných filtrů. Zároveň stále můžete vystavit potvrzení hromadně za vybraný rok pro všechny vaše dárce. Více informací naleznete v návodu zde.
  • Firemní dar (2022) – darovací formulář jsme rozšířili o nová pole pro vyplnění údajů o firmě. Dárci, kteří chtějí svůj dar zaslat jako firemní, jednoduše na formuláři vyplní IČ, název firmy a DIČ. Tyto údaje se vám propíší do seznamu darů v administraci a zároveň budete moct podle názvu firmy a IČ i vyhledávat.
  • Google Analytics 4 (4/2023) – nyní můžete ke svým projektům vkládat nový měřící kód Google Analytics 4. Zároveň jsme přidali možnost měření jedné návštěvy uživatele přes více domén. Můžete tak propojit vaši webovou stránku s projektem na Darujme.cz. Obě tyto novinky naleznete v Projektu v sekci Pokročilá nastavení.
  • Foxentry (9/2022) – na naše darovací formuláře jsme implementovali našeptávač pro vyplnění a validaci údajů. Dárcům se tak zpříjemní zadávání dat a vyhneme se nejčastějším překlepům a chybám v e-mailových adresách.
  • Zprávy z Darujme (5/2023) – abychom vám mohli předávat novinky ještě rychleji a přehledněji, vytvořili jsme záložku Zprávy z Darujme. Najdete ji v horním menu svého admin učtu, kde nahradila původní záložku Informace a je rozdělena na několik podsekcí.
    – v Aktualitách vám přinášíme krátká oznámení např. o nových funkcionalitách, zajímavé články a analýzy
    – v Oznámeních najdete důležitá systémová upozornění jako třeba technické odstávky systému nebo mimořádná vyúčtování
    Nově v levém menu najdete i aktualizovanou Nápovědu a Nejčastěji kladené dotazy (FAQ).
    – v Nápovědě najdete např. vše o potvrzení o daru, návod, jak založit projekt či informace o tom, jak zaúčtovat poplatky
    – ve FAQ pak naleznete odpovědi na nejčastější dotazy, se kterými se na podpoře setkáváme. Například, proč některé platby neproběhnou, jak vytvořit QR kód či jak změnit bankovní účet, na který vám zasíláme peníze. Další odpovědi budeme postupně přidávat. Věříme, že vám tato nově strukturovaná Nápověda pomůže efektivněji využívat Darujme.cz.
  • Rozšíření možností čtení dat přes API (2/2023)
    Nově můžete přes API stahovat komentář, který dárce napsal k vašemu projektu. Dále můžete sledovat počet projektů či datum posledních změn u příslibů a transakcí. Kompletní dokumentaci naleznete zde https://www.darujme.cz/napoveda-api/
  • Zobrazení ukončených projektů na portále Darujme (2022) – Nově máte v Darujme možnost zobrazit si deaktivované projekty na dobu neurčitou na portále Darujme v sekci Ukončené projekty. Při deaktivaci projektu se vám zobrazí okno s možnostmi výběru, zda chcete projekt zobrazit na portále či nikoliv. Dárcům či partnerům tak můžete představit i již ukončený projekt, na který jste pyšní.
  • Znemožnění změny frekvence daru na darovacím formuláři (2022) – Pokud u projektu nastavíte pouze jednu možnost frekvence platby daru (jednorázově/měsíčně), dárce NEbude mít možnost tuto frekvenci změnit na darovacím formuláři. Pokud necháte defaultní nastavení (zaškrtnuté obě varianty), dárce se může až do konce procesu darování rozhodnout nad frekvencí.
  • Duplikace projektu (2022) – U každého projektu v administraci můžete využít novou funkci duplikace projektu. Vybraný projekt se zkopíruje se všemi nastaveními původního projektu a uloží se do sekce čekající na spuštění. U zkopírovaného projektu můžete dělat požadované úpravy, nastavit dobu trvání a spuštění projektu.
  • Počet dárců a vybraná částka na widgetu (2022) – Na widgetu stránky projektu si nově můžete zobrazit zvlášť počet dárců a zvlášť vybranou částku. Toto nastavení naleznete v Nastavení stránky projektu.
  • Filtrování stavu darů podle Selhalo (2022) – Pro zjednodušení filtrování darů jsme v administraci na stránce Dary přidali do filtru Podle data možnost Selhalo. Nyní si můžete vyfiltrovat dary podle data, kdy dar neproběhl.
  • Apple Pay (2022) – Na widgetu dárcovského formuláře nově najdete možnost platby přes Apple Pay. Díky tomu mohou dárci poslat dar jednoduše v Safari na iPhonu, iPadu nebo Macu. Věříme, že tato platební metoda ušetří vašim dárcům cenný čas a umožní jim rychlejší a bezpečnou cestu darování.Tato platební metoda se zobrazuje pouze v prohlížeči Safari. Těm, kdo nemají iPhone, iPad nebo Mac, se nezobrazí.
  • Vložte do dárcovského formuláře vlastní obrázek (2022) – U projektu si nově můžete nastavit vlastní pozadí dárcovského formuláře vložením vlastního obrázku nebo nastavením barvy. Stačí v záložce projektů zvolit Upravit projekt a v sekci Informace o projektu vybrat možnost Editace pozadí dárcovského formuláře
  • Využijte rozšířený export darů do excelu (2022)  V přehledu darů se nyní při exportu dat (např. do excelu) nově vypisují sloupce Datum ukončení daru a KomentářeDatum ukončení daru zobrazuje datum, kdy byl pravidelný dar ukončen dárcem v případě, že jej už nechce dále zasílat. Sloupec Komentáře zobrazuje poznámky a vzkazy, které dárci zaslali při darování, a zobrazují se i na stránce projektu na portálu Darujme.cz. Tyto dva sloupce najdete v exportu úplně na konci, za všemi již existujícími sloupci.
  • Otočení pořadí přednastavených částek na widgetu projektu (2022)  Má smysl žádat o 100 Kč nebo spíše o 10 000 Kč? Podoba „darovacího widgetu“ a nabídky částek k darování je vždy plně v rukou organizace, která dary sbírá. Zkušenosti z posledních let opřené o analýzu stovek tisíc darů napříč jednotlivými organizacemi a kampaněmi nám přináší zajímavý pohled, jak je možné částky nastavit a o kolik žádat.

    České organizace mají nejčastěji nastavené částky 500 Kč, 1000 Kč a následně 300 Kč. Darovací tlačítko s výší daru 10 000 Kč je zastoupené spíše minoritně a pohybuje se hluboko pod 5% hranicí zastoupení…Když se však podíváme, kolik jednotlivě nastavená darovací tlačítka přinesla celkovou sumu darů, situace se významně promění.

    Řeknete si, vždyť to jsou kupecké počty, to dá rozum?! Souhlasíme! A nezbývá tak než doplnit, že nabídnout dárcům možnost podpory ve výši 10 000 Kč zkrátka dává smysl. Jako fundraiseři bychom měli vnímat, že dárce nezná naši činnost do detailu, neví, kolik by měl darovat nebo jaká částka dává smysl.Když to zjednodušíme, tak samotné nabídnutí možnosti daru ve výši 10 000 Kč zcela určitě nikoho neurazí a naopak může znamenat významný dopad. Naopak pokud požádáme a nabídneme tlačítka ve výši 100 – 200 – 300 Kč, nemělo by nás překvapit, že majorita daruje 200 Kč a vyšší dary zkrátka nebudou zastoupeny.
    Obdobnou zkušenost mají také na Darujme.sk a kdybychom tak měli dát (ne)vyžádanou radu pro fundraisery, určitě doporučujeme zvážit do Vašeho widgetu zařadit možnost daru v již zmiňované částce 10 000 Kč, ale také 2 000 Kč a 5 000 Kč. Je to příležitost, která se vyplatí.

    Další data o dárcovství na Darujme nejen z ČR najdete ZDE

Postrádáte v Darujme.cz nějakou funcionalitu? Chceme vám poskytovat tu nejlepší možnou podporu, a proto oceníme jakékoliv podněty a nápady ke zlepšení. Pojďme rozvíjet Darujme.cz společně. Stačí vyplnit tento krátký dotazník. Děkujeme!

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci