15. července 2019 | Pozitivní příběhy

Každý rok úspěšnější. O šedesátikilometrovém pochoďáku ambasadorky Petry Nové.

Petra Nová už třetím rokem po sobě organizuje dárcovské výzvy, při kterých s kamarády nachodí za den obrovské vzdálenosti. Naposledy to bylo 60 km během jednoho dne v prstenci kolem Prahy. Vyráží na večer a jde celou noc a den, aby se další den stihla vrátit posledním nočním vlakem domů. Každý rok zůstává věrná své oblíbené organizaci, každý rok zvyšuje počet oslovených dárců a ti jsou stále ochotnější na její výzvu darovat. Potvrzuje se, že opakováním se organizace výzvy zjednodušuje a zefektivňuje. Někteří ambasadoři výzev dokonce uvádějí, že by už ani nedokázali přestat. Zeptali jsme se na Petřiny zkušenosti nejen s výzvami, ale zajímalo nás také, jak se jí pracovalo s Darujme.cz.

Pochod pro ARPOK

Před třemi lety se dárcovské výzvy na Darujme.cz rozjížděly a já tento nástroj chtěla vyzkoušet a podpořit tak mou srdcovou neziskovku ARPOK. Letos jsme přispívali na semináře pro učitele o tom, jak učit o globálních tématech jako je migrace, klimatická změna a další, a jak tato témata s žáky komunikovat, výukové programy pro žáky či besedy s veřejností, které se zaměřují na reflexi aktuálního dění ve světě.

Zároveň jsem měla velkou obavu, že lidé kolem mě nebudu schopná zaujmout a vybere se mizivá částka. Tehdy jsem byla ujišťována lidmi ze Sdružení Via, že každý kdo se tomu aspoň trochu věnuje, vybere 5 000 Kč a při troše větší snahy 10 000 Kč. To se stalo i mým tehdejším cílem. 

Má obava se nepotvrdila: 1. rok se vybralo 17 269 Kč, 2. rok 20 200 Kč a letos 64 363 Kč. 

„Vzdělávání k zajímání se o svět považujeme jako nedílnou součást základního vzdělání, v dnešní době je prostě potřeba! Moc si vážím toho, že Petra věnovala svůj čas a spolu s Vámi podpořila naši činnost! Je neuvěřitelné, že dokázala oslovit 61 dárců a získala pro vzdělávání, které přináší jiný pohled na svět, finanční objem ve výši 64 363 korun. Děkuji!“  Lenka Pánková (ředitelka ARPOKu)

Ráda chodím a užívám si pobytu v přírodě. Pochod byl tedy přirozenou volbou pro mou výzvu. Vyrazili jsme v počtu 5 žen v pátek 21. 6. 2019 ve 20.45 ze Strančic za zvuku hudby k oslavám 100 let místního Sokola. Do Štěchovic jsme došli v 18.50 v sobotu 22.6. Tedy 22 hodin na cestě. V nohou jsme měli 60 km. A nohy pak samozřejmě bolí.

Co mi fungovalo a oceňuji na Darujme.cz? 

Při první výzvě jsem si udělala seznam lidí, které oslovuji a postupně ho každý rok doplňuji. Letos jsem oslovila kolem 300 přátel a známých. Osobní oslovení je zásadní a vidím, že funguje. Zveřejnění výzvy na Facebooku mě lehounce zafungovalo poprvé až letos.

Vyhovuje mi mít výzvu trvající měsíc. Po spuštění začnu s oslovováním (což mi cca 3 týdny trvá) pak samotný pochod a týden ještě na doběhnutí výzvy.

Darujme je pro mě uživatelsky příjemné. Výzvu jde poměrně rychle založit. Zvolím předpřipravený formát, vložím fotku charakterizující výzvu a vypiluji text, který nemám nijak dlouhý. Řídím se heslem, že dlouhé romány by stejně nikdo nečetl. Spoléhám na to, že oslovuji své známé a ti mě znají.

Oceňuji, že je možná anglická verze, takže můžu výzvu šířit i zahraničním kamarádům.

Přijde mi skvělé, že nově v administračním systému výzvy vidím plná jména dárců a můžu jim přes Darujme poslat děkovnou zprávu.

Tuším, že opakování výzvy pomáhá, neboť určitý okruh mých přátel na ni začíná být zvyklý a nemusím už tolik vysvětlovat, o co jde.

Nezastírám, že mi výzva během toho měsíce významně neodkrojuje z mého volného času. Nevadí mi to, vždyť to dělám pro dobrou věc (já investuju čas a lidé kolem mě peníze) a jedná se o trochu volného času během jednoho měsíce v roce. Mám skvělý pocit, že jsem skutečně pomohla tomu, na čem mi záleží. Příští rok do toho jdu znova.

autorka textu: Petra Nová

 

Najdete také v řadách svých dárců zapáleného ambasadora jako je Petra? Zkuste to! Můžete začít mezi dárci, dobrovolníky nebo zaměstnanci.

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci