12. prosince 2021

Informace ke konci roku

Na přelomu roku vyvstává okolo darů mnoho otázek. V následujícím článku se je pokusíme zodpovědět.

K jakému datu se vystavuje potvrzení o daru z přelomu roku?

Potvrzení o daru je možné vystavit až k termínu přijetí daru na bankovní účet vaší organizace, kdy začíná reálné plnění daru. Jsme si tak plně vědomi možných nesnází na přelomu roku, kdy dárce daruje na poslední chvíli, ale nezisková organizace dar obdrží až v následujícím roce (vzhledem k lhůtám na převody mezi bankami a zpožděním při přijetí peněz z karet či PayU). Organizace tak u těchto darů nemůže tak vystavit potvrzení o daru do daného roku.

Veškerým nesnázím a případnému zklamání dárce, který daruje v posledních dnech roku a očekává potvrzení o daru do roku 2021, budeme proaktivně předcházet takto:

  • Dárce bude o možném zpoždění při převodu a časové příslušnosti daru informován před odesláním daru – od 27. 12. 2021 bude informace uvedena na dárcovském formuláři Darujme.cz. V případě, že využíváte vlastní dárcovský formulář důrazně doporučujeme dárce také informovat (více informací níže)!
  • Kumulované dávky darů vám budeme posílat od 27. 12. do 31. 12. každý den.
  • U darů, které budou připsány na účet Darujme.cz do 31. 12. 2021 – lze ověřit v administrativní sekci (detail daru, proklik přes VS) nebo na výpisu, viz obrázky níže – a nebude je tak technicky možné předat vaší organizaci do konce roku 2021, budeme schopni vystavit potvrzení o daru pro dárce za vás, a to jménem Nadace Via, která realizuje a zaštiťuje program Darujme.cz, kde definovaným účelem daru bude podpora vaší organizace. S jakoukoliv žádostí dárce, který bude nárokovat toto potvrzení o daru do roku 2021, které vy nebudete moci vystavit, protože jste dar přijali na svůj účet až v roce 2022, se obraťte na podpora@darujme.cz – stačí nám zaslat VS darů, u kterých bude nutné situaci řešit. Prosíme, vždy s námi vystavení potvrzení pro tyto případy konzultujte, abychom předešli tomu, že dárci bude vystaveno více potvrzení! Bez vyslovené žádosti potvrzení nevystavujeme. Také doporučujeme u těchto potvrzení o daru zakliknout na detailu daru „Zakázat vystavení potvrzení o daru“, abyste dárci nevystavili potvrzení po druhé v roce 2022.

Detail daru:

Výpis z vyúčtování:

Využíváte-li vlastní napojení do Darujme.cz a data zasíláte z vlastního formuláře, důrazně doporučujeme na vašem formuláři dárce o tomto také informovat (Darujme.cz nemůže ovlivnit obsah vašich vlastních formulářů na vašich vlastních stránkách). Neváhejte se inspirovat a použít informační hlášku, která bude uvedena na formuláři Darujme.cz:

Důležité: Potvrzení o daru pro rok 2021 je možné vystavit pouze tehdy, když bude dar připsán na účet Darujme.cz nejpozději 31. 12. 2021. Daňová uznatelnost daru v rámci účetního období je dána datem jeho obdržení na bankovní účet. Obvyklá doba připsání daru na účet dle platební metody: převodem: 1-2 dny, kartou: 1-2 dny, PayU: až 5 dní. Na dary přijaté od 1. 1. 2022 již bude vystaveno potvrzení o daru uznatelné pro rok 2022. Děkujeme za pochopení. Tým Darujme.cz“

Víte, že potvrzení o daru můžete jednoduše generovat přímo ze systému? Jak na to, najdete TADY.

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci