10. září 2020 | Pozitivní příběhy

Dva měsíce jsem nemluvil o ničem jiném, říká autor nejúspěšnější výzvy na Darujme.cz

Letos v srpnu se parta cyklo nadšenců v čele s Martinem Součkem rozhodla, že podpoří třináctiletého hendikepovaného cyklistu Adama Kuthana v jeho cestě za snem. Na Darujme.cz založili výzvu Kolo pro Adama, která se stala historicky nejúspěšnější dárcovskou výzvou vůbec! Na podporu hendikepovaných dětí dárci přispěli neskutečných 777 877 Kč

S Adamem nás seznámil náš kamarád a kolega Zdeněk Zvolský. Oba mají podobný hendikep a spojuje je nadšení pro cyklistiku. Životní události a jejich postižení” je svedly dohromady,” vzpomíná Martin Souček na moment, kdy Adama poznal. 

Seznamte se s Adamem 

Adam Kuthan se narodil jako zdravé dítě. Ve třech letech ale začal mít problémy s rovnováhou a lékaři mu objevili nádor na mozku. Náročná operace Adamovi sice zachránila život, ale upoutala ho na lůžko. Až do dnešního dne ušel neuvěřitelnou cestu! Navzdory všem zdravotním komplikacím (centrální kvadruparéza se zatížením na pravou stranu, poruchy hrubé a jemné motoriky, vada řeči, zraku, těžká porucha rovnováhy, epilepsie…) se snaží vyrovnat svým zdravým kamarádům. Díky sportu a pravidelnému tréninku na handbiku a trenažéru se mu to také daří. Je schopný stát, ujít pár kroků a zapojit se do společenského života na závodech. 

Jeho velkým přáním bylo pořídit si nový  tricykl a cílem této výzvy bylo pomoci mu jeho přání splnit. 

Čas šlápnout do pedálů

Protože v Teamu Adam nejsou žádní troškaři, rozhodli se, že pokoří závod Metrostav Handy Cyklo Maraton 2020 (MHCM). Byla to neuvěřitelná série krásných i těžkých chvil. Šlo o týmový závod, který se nám dokonce podařilo vyhrát, a to byl pro Adama velmi silný zážitek.” 

Aby toho nebylo málo, tým se navíc rozhodl, že založí sportovní výzvu, během níž objede naši republiku a vyzve k jízdě na kole širokou veřejnost. „Za necelých 5 dní jsme ujeli 1544 km a spali celkem 14 hodin. Během jízdy jsme se potkávali s podporovateli naší výzvy, kteří se k nám přidávali a doprovázeli nás. Emoce, během zastávek ve městech byly těmi skutečnými zážitky. Tam se zhmotnila naše výzva! V Kyjově na hlavním náměstí od nás Adam dostal šek v hodnotě 150 000 Kč na pořízení kola. Protože jde o speciální závodní kolo, které se Adamovi vyrábí na míru, fyzicky se ho dočká v průběhu listopadu. Během zastávek v Liberci, Frýdku-Místku a Kyjově jsme předali nové tricykly dalším třem dětem, Veronice, Mirečkovi a Ottovi,” říká Martin Souček.

Jak šířit dobro?

Výzva Kolo pro Adama měla obrovský úspěch. Jak těžké bylo ji rozšířit? „Je důležité mít cíl a myšlenku, jak danou pomoc realizovat. Není jednoduché oslovit širší veřejnost. Příběh musí být důvěryhodný, musí zaujmout. Z mé zkušenosti vím, že klíčová je osobní angažovanost iniciátora výzvy. Téměř dva měsíce jsem nemluvil o ničem jiném. Celý náš tým byl příběhu plný a šířil ho dál mezi své blízké a kamarády.”

 „Máme obrovskou radost z toho, že se lidem celý koncept zalíbil, důvěřovali nám a podpořili naši výzvu finančními příspěvky ve výši 504 442 Kč. Během naší cesty okolo Česka s námi najezdili na kole neuvěřitelných 54 687 km, za které naši partneři (5 tuzemských firem) přispěli 5 Kč/km, tedy 273 435 Kč. Celkem se vybralo 777 877 Kč a kromě Adama bude možné obdarovat speciálním kolem až 10 dalších dětíK výběru finančních prostředků jsme zvolili Darujme.cz, protože pro nás bylo důležité využít funkční a ověřenou platformu.”

Věříme, že se Adam bude neustále posouvat ve svých výkonech, a že se třeba jednou stane nejlepším handcyklistou v Česku. A je také pravděpodobné, že ještě uslyšíme i o Martinovi Součkovi. „Nevylučujeme vznik celé nové iniciativy. K této myšlence nás vede odezva a úspěch naší výzvy, která vznikla prakticky z hodiny na hodinu. Chceme pomoci dalším dětem k novým možnostem, které jim speciální kolo nabízí. Je to pro nás obrovská motivace,” shrnuje Martin Souček.

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci