27. ledna 2022 | Online fundraisingové tipy

Na dobročinné účely putovalo v roce 2021 přes půl miliardy korun

Online darování má za sebou další rekordní rok. V roce 2021 byli dárci mimořádně štědří.
Přes platformu Darujme.cz, za níž stojí Nadace Via, věnovali lidé v minulém roce 562 milionů Kč a podpořili tak činnost více než 950 organizací a obcí. Jedná se o rekordní částku, která o 142% převyšuje 232 milionů Kč darovaných v roce 2020.

Celkově se uskutečnilo 739 000 transakcí od 351 tisíc dárců. 84 % tvořily jednorázové dary, přičemž dárci nejčastěji přispívali částkou 500 Kč a preferovali přitom platbu kartou před ostatními platbami. Průměrná darovaná jednorázová částka se oproti minulým rokům zvedla na 1000 Kč. Pravidelní dárci organizacím posílali průměrně 274 Kč, a to nejčastěji bankovním převodem.

Nejštědřejším obdobím se poprvé nestal tradiční advent, ale poslední červnový týden. Nejštědřejším dnem byl 25. červen 2021, následující den po ničivém tornádu, které se prohnalo Jižní Moravou a dalšími oblastmi v ČR.
Více než 277 milionů Kč putovalo přes Darujme.cz na pomoc lidem a obcím, které letos v červnu tornádo zasáhlo. Díky solidaritě dárců z celého světa se během jednoho týdne po katastrofě podařilo vybrat téměř 88 % z této částky. Vlna podpory, která se zvedla pouhých pár hodin po řádění tornáda, byla dechberoucí. Pomoci postiženým rodinám a obcím se rozhodlo přes 188 000 dárců, kteří darovali průměrně 1400 Kč.
Na Darujme.cz si založilo sbírku spojenou s tornádem celkem 23 organizací, které podpořili nejen jednotlivci, ale i rekordní množství firem. Ti všichni zakládali vlastní peer to peer výzvy, aby mohli oslovit své nejbližší okolí. Celkem jsme zaznamenali rekordních 223 peer to peer výzev, které přinesly do sbírek přes 15 milionů Kč.

Štědrost ale byla znatelná po celý rok. Mezi štědré měsíce patřil již tradičně i prosinec, konkrétně dny 28. a 31.12. 2021.

Mezi úspěšné dárcovské výzvy (P2P) patří např. výzva Lenky Vacvalové #naplnodoneznama, která v Rocky Mountains uběhla během 18 dní přes 1000 kilometrů a vybrala přes Darujme.cz více než 3 miliony korun pro kliniku dětské plastické chirurgie vinohradské nemocnice.

V současné době používá Darujme.cz více než 950 aktivních organizací, institucí, obcí, měst a desítky firem, které pomáhají tam, kde je potřeba. V roce 2021 téměř 351 000 dárců podpořilo přes 3081 projektů a 702 dárcovských výzev na pomoc všem, kteří se ocitli v těžké životní situaci. Dary putovaly také na rozvoj kultury a komunit, přispěly k ochraně životního prostředí i ke zmírnění dopadů pandemie.

Mezi nejaktivnější organizace, kterým dárci přispívali nejvíce, v loňském roce patřily ADRA, o.p.s.; Armáda spásy; Člověk v tísni; Diecézní charita Brno; Greenpeace; Charita Česká republika; Lékaři bez hranic, o.p.s.; Milion Chvilek; Nadace Via a Nadační fond Českého rozhlasu.

Podrobná čísla za rok 2021 najdete zde.

Dárcovské statistiky za předchozí roky jsou dostupná zde.

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci