14. listopadu 2017 | Svět dárcovství

Jak dlouho lze vydržet bez dechu aneb firemní výzvy na Darujme.cz

Zkoušeli jste někdy, jak dlouho vydržíte bez dechu? Několik desítek vteřin? Lidé s cystickou fibrózou musí vydržet mnohem víc. Cystická fibróza je méně známé, ale závažné genetické onemocnění, které ničí plíce až do jejich úplného selhání. Plíce jsou zatíženy abnormálně hustým hlenem, který je postupně ucpává. Nemoc také negativně ovlivňuje funkci trávicího systému. V České republice žije přes 600 nemocných, přičemž ročně se s touto diagnózou narodí 20 až 25 dětí. Od roku 2010 probíhá novorozenecký screening, který včasnou diagnostikou zlepší životní prognózu díky dřívějšímu zahájení terapie. Nemoc ale zatím medicína neumí vyléčit a samotný úspěch léčby je mimořádně závislý na motivaci rodiny a samotných pacientů. Ke zkvalitnění života lidí s cystickou fibrózou chce přispět aplikace CF Hero, která vznikla v rámci programu Rok jinak Nadace Vodafone.

 
CF Hero je vskutku hrdinskou aplikací, jelikož pomáhá nemocným dodržovat velmi náročnou léčebnou terapii. Aby vůbec mohli dýchat, musí provádět několikahodinové inhalace a dechová cvičení a pravidelně brát různé léky. Terapie tedy vyžaduje dost velkou sebedisciplínu, a aplikace má tedy sloužit coby mobilní kouč a trenér.

 

 
Nadace Vodafone a zaměstnanci Vodafone se letos již podruhé rozhodli zapojit do celosvětového svátku dárcovství #GivingTuesday. A to tím, že pomohou přivést aplikaci CF Hero na svět. Společně s Klubem nemocných cystickou fibrózou tak stvořili kampaň #bezdechu, která nejen, že zvyšuje povědomí o této nemoci, ale hlavně přispívá k dokončení aplikace, která pomůže zlepšit zdravotní stav pacientů. Částku, která se na Darujme.cz do 28. 11. vybere, pak Nadace Vodafone zdvojnásobí.

 
Kampaně #bezdechu se zúčastnily známé osobnosti jako Klára Vytisková, David Kraus, Petr Koukal, Patricie Solaříková a další. Účinkuje v ní i držitelka světového rekordu ve výdrži pod vodou Gábina Grézlová. Chcete se k nim připojit i vy? Klikněte na stránku výzvy na Darujme.cz a přispějte ke vzniku jedinečné aplikace, který chce motivovat mladé i dospělé k péči o sebe sama, zvětšit jejich šance na delší život a zároveň sdružovat pacientské informace a zaznamenávat zdravotní stav. To vše pak může pomoci při dalším stanovování léčebné terapie a usnadnit práci lékaři.

 
Ke kampani #bezdechu vzniklo video, které můžete shlédnout na www.bezdechu.cz.

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci