26. října 2020 | Pozitivní příběhy

Dárci mladé mamince trpící roztroušenou sklerózou věnovali více než 7 milionů Kč

Anežka, mladá maminka malého Vašíka, trpí roztroušenou sklerózou. Ještě nedávno mohla sama chodit, od dubna 2020 je ale plně upoutaná na invalidní vozík s podporou hlavy. Pojišťovna totiž odmítá uhradit nákladnou léčbu a stav neléčené Anežky se každým dnem zhoršuje.

Tento příběh zvedl vlnu solidarity a původní částka 1 250 000,- Kč potřebná pro první podání léku Lemtrada, který je pro Anežku vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu jedinou možností léčby, se vybrala za pouhý jeden den. Aktuálně se do sbírky na Darujme.cz zapojilo přes 8 500 lidí, kteří přispěli částkou více než 7 000 000,- Kč

Sbírku na Darujme.cz založila Anežčina rodina, která se semkla, aby jí pomohla. Jak se jim podařilo dosáhnout takové publicity? Podle Petra Kološe, Anežčina bratra, na to neexistuje jednoduchý a obecně platný návod.

„Věděli jsme, že Anežčin příběh je silný a stavěli jsme hlavně na transparentnosti. Řekli jsme si, že když chceme po někom podporu, musí znát celý příběh a porozumět mu. Je zapotřebí začít stavět od základu. Soustředit se na důležitá a jednoduchá fakta. V každém příběhu je důležitý nějaký detail, se kterým je zapotřebí pracovat. A zdůraznit musím i houževnatost. Byly to dlouhé 2 měsíce týmové práce, které jsme museli zvládnout při svých ostatních povinnostech,”  říká Petr Kološ.

Anežčina rodina chtěla, aby proces finanční transakce byl rychlý a co nejkomfortnější, proto si zvolili Darujme.cz. „Darujme.cz se zázemím a renomé Nadace Via jsme vybrali především pro transparentnost, s jakou komunikuje s dárci při posílání daru, a důvěryhodnost. A také proto, že jsme díky němu v dobré společnosti velkých neziskovek.”

A jak úspěch sbírky hodnotí sama Anežka? „Podpora je pro Anežku opravdu významná. Největší radost má z osobních komentářů a každé ráno se ptá, co je nového,” popisuje její bratr.

Rodina také zvažuje, že až bude Anežce lépe po podání léku, zkusí nabídnout stejný koncept, jinému pacientovi, který má podobný problém. „Chceme změnit systém, aby se tohle nemohlo opakovat,” shrnuje Petr Kološ.

Více o projektu se dozvíte zde.

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci