Jindřich Staněk: Dárcovská výzva pro projekt Jamboree 2019: jamoddíl Otakara Randáka

Cesta tam a zase zpátky

vybíráme od 10.9.2018
20 802 Kč
vybráno 260 % z 8 000 Kč

přispělo

28 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
O skautském jamboree mi nejvíc vyprávěl Václav Břicháček (1930-2010), když jsme se v roce 2007 společně chystali na krátkou návštěvu toho jubilejního do Anglie. Bylo to v roce 2007,  sto let od prvního skautského tábora. Václav vzpomínal, jak v roce 1947 jel jako 17 letý kluk na jamboree míru do Francie. Svoje zážitky ze setkání s mnoha kulturami a národnostmi popisoval jako svého druhu cestu tam a zase zpátky, kterou by přál každému mladému člověku. Tehdy netušil, že to na několik desetiletí byla poslední šance pro skautky a skauty z naší republiky něčeho tak velkolepého a mezinárodního se účastnit. 
V roce 2007 vykládal Václav snad každému, s kým se během jednoho dne na jamboree potkal, že je účastníkem tohoto celosvětového setkání před 60 lety. Byl nadšený, že celý svět mluví anglicky, že si může odpočinout na improvizovaném náměstíčku, kde vedle sebe stojí stany katolíků, protestantů, muslimů, hinduistů, židů...; ten prostor měl, myslím, název "The Square Of The Hope". O naději pak Václav večer vykládal českým účastníkům. O naději, že přátelství napříč kontinenty, zeměmi a kulturami, která navážeme v mládí, dávají naději, že budou svět spojovat i v pozdějších letech. Mluvil o tom, že je třeba kus téhle naděje z jamboree přivézt zpátky domů.
Po letech mi Václavova promluva přijde ještě zásadnější, než tehdy. Přála bych si, aby atmosféru vzájemnosti velkého mezinárodního setkání mohlo zažít co nejvíce mladých lidí. V roce 2019 poletí na jamboree z České republiky do USA nejpočetnější výprava ze všech dosud vypravovaných. Ráda bych pomohla holkám a klukům a jejich rodičům, aby náklady s touhle cestou tam a zase zpátky měli co nejnižší.
Proto si přeju podpořit českou výpravu na skautské světově Jamboree, které se uskuteční v létě 2019 v Západní Virginii v USA. Budu ráda, když mi s tím pomůžete, díky!
Na tuhle zkušenou pojedou i dvojčata Julie a Václav, moje neteř a synovec, skauti z Tábora. Proto bych vybranou částku ráda rozdělila na poloviny, jednu věnovala přímo výpravě a druhou Julii a Václavovi.

Fotky:
  • Václav Břicháček a jeho manželka Věra mluví k českým účastníkům skautského světového jamboree v roce 2007
  • Dvojčata Julie a Václav v roce 2009 na svém prvním skautském táboře se sestrou tetou Evou náčelní :-)




Skautská nadace Jaroslava Foglara
Jamboree je největší setkání skautů a skautek z celého světa. První světové jamboree se konalo ve Velké Británii už v roce 1920. Od té doby se opakuje každé 4 roky v různých zemích. Příští se bude konat v USA a my jsme jeho součástí!
Jamboree je největší celosvětové setkání skautů a skautek. To další se bude konat příští rok (tj. 2019) ve Spojených státech amerických, konkrétně v Západní Virginii. Z celého světa tam míří přes 50 tisíc skautů z více než 200 zemí světa.
Z České republiky pojede historicky největší výprava, která bude čítat přibližně 500 účastníků. Součástí této výpravy bude i náš středočeský jamoddíl, jamoddíl Otakara Randáka, složený z 36 účastníků a 4 nadšených vedoucích.

Obr. 1: Tak to jsme MY - JO Otakara Randáka v plné kráse
 

Otakar Randák je skaut, který se skautingu nikdy nevzdal. Také se zapojoval do odbojové činnosti a dodnes se skautingu věnuje, i proto má náš velký obdiv.
V 18 letech se zapojil do skautské zpravodajské brigády, kde se naučil střílet a řídit automobil i motocykl. Úkolem této brigády bylo předávání zpráv pro vysílačku československé armády, která se nacházela na Českomoravské vrchovině.

Střet kultur... Nové tváře... Noví kamarádi... Spousta zážitků... Netradiční sporty... Příroda... Zkušenosti... Jazyková bariéra... Inspirace... No prostě adrenalin!
Získané zkušenosti budeme moci dále předávat ve svých domovských oddílech.

Obr. 2 Hrajeme si...

Obr. 3 ...i výletíme,
ale hlavně se těšíme na Jamboree!


Jenže... Amerika je přeci jen daleko, a i když se už všichni na Jamboree moc těšíme, velmi by nám pomohla jakákoliv finanční podpora. Účastnický poplatek, letenky a další náklady s akcí související se vyšplhají na astronomickou částku, kterou nikdo z nás po kapsách rozhodně nenosí. Proto budeme moc rádi, pokud se rozhodnete přispět zrovna nám.

Předem děkujeme všem podporovatelům za jakoukoliv finanční pomoc!!!


Potvrzení o přijetí daru bude zasláno na váš e-mail v druhé polovině ledna následujícího roku, pokud si tuto možnost zvolíte v průběhu platby. Je zapotřebí vyplnit adresu bydliště, která bude součástí potvrzení. Dary v souhrnné výši 1000 Kč a více lze odečíst od základu daně z příjmu fyzických osob.


Tradice je třeba držet :-)

Lenka Šablová
200 Kč

Všechno nejlepší, sestro náčelní! ;)
A šťastnou cestu a krásné jamboree účastníkům!

Pavel Trantina

Užijte si to. M.H.

Miloslava Hrochová
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Skautská nadace Jaroslava Foglara, projekt: Jamboree 2019: jamoddíl Otakara Randáka