Respondeo, z.s.


Děti, mládež, rodina Sociálně znevýhodněné skupiny

Darujme normální zážitky ohroženým dětem

Dětství je neopakovatelné období a my si přejeme, aby i děti z ohrožených rodin měly šanci zažít radost a úspěch.

vybíráme od 2.4.2024

Darujme ohroženým dětem normální zážitky

303 Kč
vybráno 0 % z 70 000 Kč

zbývá

49 dní

přispěli

3 lidé
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Díky sbírce na 70 000 Kč podpoříme 17 dětí. 
Abychom jim darovali kousek dětství, které si zaslouží. 

Ne všechny děti se rodí do stejných podmínek. Některé z nich vyrůstají v rodinách, které se potýkají s chudobou a těžko zvládají hradit základní životní potřeby. Pro tyto děti je možnost chodit pravidelně na kroužek nebo odjet v létě na tábor jen vzdáleným snem.

Rostoucí ceny aktivit, táborů a kroužků trápí rodiče. Z nedávného průzkumu vyplývá, že 7 % na ně nedosáhne a 25 % spoléhá na pomoc příbuzných

Víme, že pro děti z nefunkčních či chudých rodin to není snadné. Mohou se cítit vyloučené z kolektivu a těžko někde nacházejí útěchu od svých problémů. Kroužky, tábory či další aktivity jim mohou nabídnout prostor, kde mohu na vše na chvíli zapomenout, potkají nové kamarády a mohou rozvíjet svůj talent.

Dětství je neopakovatelné období a my si přejeme, aby i ohrožené děti měly šanci zažít radost a úspěch.

S Vaší pomocí můžeme:

  • Zprostředkovat dětem nezapomenutelné zážitky na letních táborech a výletech, které by si jinak nemohly dovolit.
  • Podpořit jejich rozvoj v zájmových kroužcích a pomoct jim objevit jejich talenty.
  • Rozšířit jejich obzory a otevřít jim dveře k novým možnostem.
  • Přispět k prolomení bludného kruhu generační chudoby a dát jim šanci na šťastnější život.
I malý příspěvek může pro znevýhodněné děti znamenat velký rozdíl.

Respondeo podporuje rodiny v těžkých životních situacích už 10 let.
Každoročně pomůžeme téměř 100 rodinám. 
Ať už se jedná o potíže s bydlením, financemi, výchovou dětí, kontaktem s úřady nebo školou, 
naši pracovníci jsou tu, aby rodinám pomohli překonat potíže a postavit se na vlastní nohy.

9 příběhů - 17 dětí 


Milan se stará o dvě vnučky školkového věku. Matka je opustila s tím, že by měla platit výživné a děti pravidelně navštěvovat – nic z toho však nedělá. Otec holčiček dědečkovi peníze posílá, o dcery však zájem nejeví. Dědeček ze starobního důchodu, výživného od otce dětí a sociálních příspěvků nejnutnější výdaje pokryje. Když ale školka jede do divadla, do zoo, když mají kurz plavání či angličtiny, nechává děda holky doma. Jsou to totiž další výdaje navíc, které si nemůže dovolit. I když by to holčičkám moc přál.

Pětiletá Adélka velmi špatně vidí a trpí dalšími neurologickými potížemi. Mamince se podařilo přes řadu vleklých peripetií sehnat pro dceru místo ve speciální mateřské školce, což pro ni představuje obrovskou úlevu, protože o Adélku pečuje úplně sama. Adélka potřebuje nové brýle a fyzioterapeutická cvičení, peněz nazbyt se však rodině nedostává.

Rodiče, bývalí uživatelé návykových látek vychovávají tři děti školního věku. Ty zatím bohužel zatím moc radostných chvil neprožily. Rodiče je nechávali doma samotné, peníze utráceli za návykové látky, neplatili nájem a nakonec rodina přišla o bydlení úplně a skončila v azylovém domě. Nyní všichni bydlí v pronajatém bytě, rodiče abstinují a snaží se pracovat. Musí však splácet dluhy z minulosti a dětem tedy nemohou dopřát nic navíc. Sourozenci by však chtěli poprvé v životě vyrazit v létě na tábor a v zimě na lyžák. Momentálně si ale rodina nic z toho nemůže dovolit.

Tři malé holčičky ve věku od 5 do 8 let zůstaly samy s tatínkem. Před dvěma lety jim zemřela starší sestra při autonehodě a matka, která nehodu přežila, skončila ve vězení. Dívky vychovává tatínek sám, ale má problém sehnat stálou práci s pracovní dobou, která by mu umožnila děvčata včas dovést do školky a školy a také je vyzvednout. Také bývají často nemocné a musí s nimi tedy zůstávat doma. Snaží se chodit na brigády, ale přesto nemůže dcerám kromě základních potřeb dopřát nic navíc. Letos by si moc přál, aby holky mohly trávit prázdniny jinak, než jen doma, a chtěl by jim zaplatit příměstský sportovní tábor. Potřebnou sumu ale nedá dohromady.

Dvanáctiletý Ondřej vyrůstá jen s babičkou. Většinu času tráví spolu doma, chlapce ale začíná trápit obezita, protože společně s babičkou mnoho pohybových aktivit nemá. Zkusil hrát fotbal, ale v kolektivním sportu se necítil dobře. Zalíbilo se mu však karate. Nicméně po několika lekcích babička řekla, že je to drahé a nemohou si to dovolit. Ondra se ale potřebuje hýbat a bojové umění se mu líbí.

Otec se sám stará o dvě děti, které navštěvují speciální základní školu. Jejich maminka utekla s jiným mužem do zahraničí a na děti nijak nepřispívá, ani s nimi není v kontaktu. Otec se živí řemeslem, ale nezbývají mu peníze na speciální kroužky a další volnočasové aktivity pro děti. Dětem by to však velmi prospělo, potřebují se rozvíjet v mnoha směrech.

Trojice dětí od 10 do 14 let skončila v pěstounské péči. Jejich maminka měla problémy s alkoholem, nestarala se o ně, nedávala jim peníze často ani na obědy a na jídlo. Děti se protloukaly, jak mohly. Nyní žena musela z nařízení soudu nastoupit protialkoholní léčbu a děti jsou u známých v pěstounské péči. Pro novou rodinu je však celá situace finančně náročná, nicméně děti by rády trávily volný čas nějakým smysluplným a tvůrčím způsobem. Moc hezkého v životě ještě nezažily. Dívky jsou hudebně nadané a nejstarší syn zase tíhne ke sportu. Pěstouni by jim tedy rádi zaplatili kroužky, kde by mohli své zájmy a talenty rozvíjet. Najít peníze v rodinném rozpočtu je ale obtížné.

Maminka se sama stará o vážně hendikepovanou dceru Anežku, pro kterou osud připravil ještě další ránu – na procházce ji ošklivě pokousal sousedův pes. Dívka si po útoku nese celoživotní následky a péče o ni je pro matku velmi náročná. Jakýkoli příspěvek na rehabilitaci a fyzioterapii znamená pro rodinu významnou pomoc.

Dnes desetiletý Marek se mamince narodil, když jí bylo 17 let. Jako rodina ale žili jen pár let, protože tatínek onemocněl a krátce na to zemřel. Markova maminka si našla jiného muže a narodil se jí druhý syn. V nové rodině to ale nefungovalo, takže se rozešli a Markův bratr nyní žije se svým biologickým otcem. Maminka se snaží o Marka starat, ale pouze se základním vzděláním má dlouhodobě problém najít práci. Ráda by však syna poslala s kamarády na čtrnáctidenní letní tábor. Ještě nikdy o prázdninách nebyl mimo domov a velmi po tom touží.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Posílám aspoň drobný příspěvek na kroužky dětí z nefunkčních rodin

Lucka