NFNZ - Nadační fond nezávislé žurnalistiky


Osvěta a poskytování informací

Válka na Ukrajině: ROK POTÉ

Pomozte nám pomáhat a podpořte naším prostřednictvím nezávislá média, která poskytují relevantní a ověřené informace o reálném obrazu ruské agrese na Ukrajině i jejích dopadů. Vaše podpora půjde na: analytické zpracování dopadů války na Českou republiku i Evropu; reálný obraz a osudy ukrajinských uprchlíků, kteří žijí v České republice; příběhy českých dobrovolníků, kteří pomáhají Ukrajině na místě i v České republice; zpravodajství přímo z Ukrajiny o dopadech na životy lidí, ekonomiku i řízení země.

vybíráme od 9.2.2023
14 700 Kč

přispělo

16 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Už rok trvá válka na Ukrajině. Vlna podpory, která se v České republice před rokem spontánně vzedmula napříč společností, v řadě ohledů oslabuje. Za slábnoucí podporou Ukrajiny stojí z velké míry šířící se polopravdy, konspirační teorie, lži – jedním slovem dezinformace. Proto jsou klíčová nezávislá média, která ctí novinářské zásady a poskytují relevantní a ověřené informace o válce na Ukrajině i jejích dopadech na životy nás všech. Taková média chceme podpořit.

Grantovou výzvu na podporu médií otevřeme na konci února.
Podpořte naším prostřednictvím nezávislá média i boj proti dezinformacím! Děkujeme vám.
 


Před rokem ihned po napadení Ukrajiny jsme podpořili tamní média několika miliony korun, aby mohla pokračovat ve své práci. Také jsme přispěli českým novinářům, kteří vyjeli na Ukrajinu a popisovali realitu přímo z místa. Tyto bezprostřední a autentické informace bezesporu napomohly masivní podpoře Ukrajiny většinou společnosti,“ vysvětluje Petr Orálek, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, s tím, že současná aktivita na to navazuje.

Podporu mohou získat obsahové projekty zaměřující se na následující oblasti:

  • analytické zpracování dopadů války na Českou republiku i Evropu;
  • reálný obraz a osudy ukrajinských uprchlíků, kteří žijí v České republice;
  • příběhy českých dobrovolníků, kteří pomáhají Ukrajině na místě i v České republice;
  • zpravodajství přímo z Ukrajiny o dopadech na životy lidí, ekonomiku i řízení země.
Potřebu věnovat neustále pozornost těmto tématům zdůrazňuje řada odborníků. „Ve Sdružení pro integraci a migraci, stejně jako v desítkách dalších pomáhajících organizacích, prožíváme s našimi klientkami a klienty téměř denně ztráty jejich blízkých, manželů, bratrů, rodičů a přátel. Je pro nás zásadní situaci na Ukrajině rozumět, mít o ní objektivní informace, stejně jako o tom, co prožívají naši noví sousedé, uprchlíci z Ukrajiny. Nesmíme na tu válku zapomenout a nevšímat si jí, protože právě naše pozornost motivuje naše i světové politiky, aby hledali řešení, podporovali Ukrajince v obraně vlasti a podporovali příchozí uprchlíky. K tomu potřebujeme nezávislá média, která nám přinášejí fakta i příběhy, “ říká například Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci.

                                                     Autorka ilustrace: Alona Shostko, Ukraine.

Grantová výzva SOS UKRAJINA NEWS 2022
Před rokem ihned po napadení Ukrajiny jsme mohli díky Vašim darům ve výzvě SOS Ukrajina News podpořit české novináře, kteří vyjeli na Ukrajinu a popisovali realitu přímo z místa.  Celkově jsme v této výzvě podpořili 13 projektů částkou téměř 5 milionů Kč.

Ukázky podpořených projektů ve výzvě SOS Ukrajina News:
https://www.nfnz.cz/projekt/voxpot-u22/
https://www.nfnz.cz/projekt/tereza-engelova/
https://www.nfnz.cz/projekt/denik-n-u22-3/
https://www.nfnz.cz/o-fondu/projekty/ukoncene/

Závěrem připojujeme citaci spolku Brno pro Ukrajinu:
"Každý dar má dvojí smysl – pomáhá tam, kde je třeba, a obohacuje i toho, kdo dar poskytl. Vytěsnit válku z mysli, když nejsme její přímou součástí, je sice pochopitelný obranný mechanismus, nicméně právě aktivní pomoc druhému je jedna z možností, jak překonat nastupující únavu a hrozící lhostejnost. Nedopusťme to. Sláva Ukrajině!"

                                                    Autorka fotografie: Voxpot, Majda Slámová

O NFNZ
Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) je platforma, jejímž cílem je šířit svobodné, názorově pluralitní a společensky důležité informace. Podporuje svobodnou diskusi o společenských, politických nebo ekonomických tématech a přispívá ke kultivaci veřejného prostoru a otevřenosti naší společnosti. K tomu používá nástroje podpory, ať jednotlivé grantové pobídky určené nezávislým médiím nebo provozuje široce uznávaný mediální projekt MediaRating. V neposlední řadě NFNZ obhajuje zájmy novinářské obce a spolupracuje s ostatními mediálními organizacemi doma i v zahraničí.

Více informací najdete na www.nfnz.cz.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Kvalitní média mají nezastupitelnou roli v kvalitní a zdravé společnosti. Ať jsou dostupná hlavně tam, kde je to nejvíc potřeba. Díky NFNŽ.

Eva Klapka Koutová

Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva!

Vojtěch Sidorin
1 000 Kč

Na boj s dezinformacemi!

Jiří Linhart
300 Kč