Nadace Via


Regionální a komunitní rozvoj

Místo, kde žijeme: Sauna v lese

Přejeme si saunu! V rozlehlém lesním areálu Jelínkovy chaty v Kunštátě s jedinečnou atmosférou borovic a písku vytvoříme zázemí pro saunování rodin, přátel, všech milovníků saunování i těch, kteří by jeho kouzlo chtěli zakusit poprvé. Podpořte nás a proměňte tak s námi přání v realitu. Každou darovanou korunu nám Nadace Via zdvojnásobí až do výše 50 000 Kč.

vybíráme od 11.10.2022

Zdvojnásobení částky

Každou korunu, kterou nám přispějete, nám Nadace Via zdvojnásobí až do výše 50 000 Kč.
80 231 Kč
vybráno 80 % z 100 000 Kč

přispělo

59 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Saunování je známé pro své relaxační a zdravotní účinky. Sauna je však také místem setkávacím, kde spolu v intimitě mluvíte a potíte se, pak vystavíte svá těla chladu. Mnoha kulturami ozkoušená očista, která posiluje jak tělo, tak ducha.
A tak pokud jste sauně už propadli, a nebo se do ní chystáte teprve poprvé, budete mít v Kunštátě příležitost saunovat se v lese. To je náš záměr. Mít saunu v zeleni, dívat se na nebe, během chlazení dýchat čerstvý vzduch a poslouchat zvuky lesa.
Jednoduchá mobilní sauna sudového typu se sprchou a ochlazovací kádí na dřevěném pódiu je naším startovním řešením pro tvorbu saunovacího zázemí a saunové kultury v Kunštátě. Je to také volba jak saunu zrealizovat co nejdříve. Ideálně chceme poprvé saunová kamna roztopit již do konce listopadu! 

Co konkrétně pořídíme s vaší finanční pomocí?
Celková částka 150 790 Kč zahrnuje následující položky:
SUDOVÁ SAUNA (4m) S KAMNY NA DŘEVO 118 260,- 
VELKÉ PŮLKULATÉ OKNO DO SAUNY 17 000,- 
OCHLAZOVACÍ KÁĎ 15 530,-

Co již v tuto chvílí “máme”?
-
Máme k dispozici pozemek města Kunštát (v areálu Jelínkovy chaty), na který můžeme mobilní saunu umístit; toto místo jsme již pročistili na společné brigádě.
- Potenciálních 50 000 Kč od Nadace Via, podaří-li se nám s vaší pomocí vybrat alespoň dalších 50 000 Kč.
- Zůstatek grantu Nadace Via, který využijeme na dopravu sauny, nákup palivového dříví, materiálu k vytvoření podesty a všech dalších potřebných věcí k dotvoření saunovacího zázemí svépomocí.

Sauna je součástí našeho rozsáhlejšího projektu Zelená proměně lesního areálu Jelínkovy chaty, Kunštát, který byl podpořen Nadací Via v programu Místo, kde žijeme v roce 2020. V červnu 2021 jsme v rámci tohoto programu uspořádali pro veřejnost z Kunštátu a okolí komunitní plánování - setkání, kde jsme společně diskutovali o hodnotách daného místa, ale i o tom, jakých aktivit bychom se v Jelínkově areálu rádi v budoucnu účastnili. A právě sauna se stala mezi přítomnými návrhy favoritem k realizaci. 
Pro děti jsme uspořádali architektonický workshop, v jehož závěru si i oni vyzkoušely proces komunitního plánování. Nejúspěšnější nápady pak děti výtvarně zpracovaly ve skupinové tvorbě… A i mezi dětmi si sauna našla své příznivce.



Nápadů od dětí i dospělých se sešlo opravdu mnoho. Areál Jelínkovy chaty má cca 12 000 m2. Na svém území má kromě mnoha krásných vzrostlých stromů i několik budov. Aby vše jednou v budoucnu dávalo smysl, přizvali jsme ke spolupráci sdružení architektů Molo architekti s.r.o. a Steiner a Malíková krajinářští architekti. Ti nám za společné diskuze pomohli přetvořit všechny naše podklady a podněty z řad veřejnosti do architektonické studie. 

Jak nám ještě v tvorbě sauny v Kunštátě můžete pomoci?

Nabízí se různé možnosti:
- kromě možného finančního daru, nám darujte něco konkrétního (např. strom z vlastního lesa k zpracování na palivové dříví),  
- nabídněte nám slevu na věc, kterou prodáváte (např. hřebíky a vruty na stavbu pódia),
- nabídněte nám slevu na službu, kterou poskytujete (např. autodoprava sauny nebo dřeva),
- zúčastněte se s námi nějaké brigády v Jelínkově areálu (nejbližší je vypsaná na 15. 10.),
- šiřte naši kampaň mezi své známé (osobně, e-mailem, sdílením na fb, …),
- uspořádejte pro náš projekt nějakou benefiční kulturní nebo sportovní akci. 
V podstatě se kreativitě meze nekladou…

Rádi bychom projekt zrealizovali do konce listopadu. Proto v případě nějakého návrhu, jak nám pomoci, bude nejúčinnější se s námi ihned spojit telefonicky. Můžete volat Báře Danielové na tel. č. 705 111 862. Případně se můžete ozvat i na e-mail baara.daniel@gmail.com

Jsme členové spolku Na Slunci. Naše činnost je od svého počátku v roce 2014 s areálem Jelínkovy chaty provázána. Právě v objektu Jelínkovy chaty od roku 2014 provozujeme Lesní mateřskou školu Jelínek. Od září 2020 v areálu sídlí i Lesní klub Koloušek pro další předškolní děti, který má zázemí v maringotce. Dále zde pořádáme např. příměstské tábory a environmentální programy pro školy a školky z regionu. 

Vnímáli jsme potřebu iniciovat a realizovat celkovou proměnu areálu, která bude prospěšná městu i jeho občanům. A to v duchu s naším posláním podporovat zdravý tělesný i duševní rozvoj dětí, mládeže i dospělých, utužovat vztah k přírodě, vytvářet harmonii v mezilidských vztazích a podporovat přátelství a pocit sounáležitosti napříč generacemi.
Jsem ráda, že při výběru nápadu padla volba na realizaci sauny. Rádi bychom škálu našich spolkových aktivit rozšířili i o nějakou nabídku pro dospělé”, říká jedna ze zakladatelek spolku Ina Lišková.

Děkujeme za Vaši důvěru a budeme se těšit na slavnostním zahájení první kunštátské saunařské sezóny! 

Zajímají Vás ještě další informace… ?

Více si o celém projektu můžete přečíst na našem spolkovém webu zde https://www.naslunci.org/promena-jelinkova-arealu a nebo v některém z blogových příspěvků: https://www.naslunci.org/blog

Areálem Jelínkovy chaty se můžete projít zde: https://www.naslunci.org/proch%C3%A1zka-are%C3%A1lem

Na Facebooku nás můžete sledovat ve skupině Proměna Jelínkova areálu: https://www.facebook.com/groups/653707728844523




Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Sauna jede :-)

Dárce

Good luck with the project!

Maija Huuskonen
100 €

Hodně sil do projektu!

Švancarova cukrárna
1 000 Kč

Ať se dílo podaří :-)

Soňa Suchá
500 Kč

Moc rád jsem vám pomohl. Pokud mají přístup i handicepované děti, tak se synem stavíme :-)

Michal Hurt
500 Kč

At' všechno klapne.

Martin Valeš

😀

Josef Bělehrádek
1 000 Kč