NESEHNUTÍ Brno


Děti, mládež, rodina Pomoc Ukrajině

BUĎ MŮJ DRUH: Podpora mladých lidí přicházejících z Ukrajiny

Mladé*í Ukrajinky*ci ve věku mezi 14 a 18 lety, které*ří spolu se svými matkami a sourozenci uprchli před ruskou invazí se nachází v extrémně náročném životním období. Smyslem projektu BUĎ MŮJ DRUH je najít pro dospívající příchozí kamaráda nebo kamarádku - tzv. buddyho. Díky svému buddymu se navíc teenageři*rky z Ukrajiny rychleji zorientují nejen v Brně, ale i ve stylu života v České republice. Společně strávený čas s buddym také pomůže mladým Ukrajincům*kám rozptýlit myšlenky na válečnou tragédií a pomůže v začlenění do české společnosti. Uleví také matkám mladých lidí, které po příjezdu hledají práci nebo se starají o menší děti.

vybíráme od 23.3.2022
24 500 Kč

přispělo

20 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Od roku 2016 vede skupina Společně k rozmanitosti v rámci NESEHNUTÍ v Brně tzv. Buddy program. Ten propojuje mladé lidi z Brna s příchozími ze zahraničí. V reakci na situaci v Ukrajině a příchod velkého množství lidí z Ukrajiny rozšiřujeme tento program pod názvem BUĎ MŮJ DRUH. Jeho cílem je propojit teenagery*ky z Ukrajiny s místními mladými lidmi, kteří jim pomůžou najít rozptýlení a vyrovnat se s těžkou životní situací.

Mladé*í Ukrajinky*ci ve věku mezi 14 a 18 lety, které*ří spolu se svými matkami a sourozenci uprchli před ruskou invazí se nachází v extrémně náročném životním období. Pozornost jejich nejbližších se nyní často upírá na ty nejzranitelnější, malé děti a staré lidi, zatímco tito mladí lidé mohou být ve zcela cizím prostředí často ponecháni sami sobě. Bojují přitom s úzkostmi, depresemi, pocity ohrožení nebo bezmoci. V NESEHNUTÍ nechceme, aby na to byli sami.

Smyslem projektu BUĎ MŮJ DRUH je najít pro dospívající příchozí kamaráda nebo kamarádku – tzv. buddyho. Nové kamarádství pomůže mladým lidem vypořádat se s jejich pocity a alespoň na chvíli zapomenout na těžkou životní situaci a válečnou tragédii. Díky svému buddymu se navíc teenageři*rky z Ukrajiny rychleji zorientují nejen v Brně, ale i ve stylu života v České republice. Uleví také matkám mladých lidí, které po příjezdu hledají práci nebo se starají o menší děti.

Do projektu jsou spolu s námi již zapojeni studenti a studentky středních škol a gymnázií, které*ří ovládají ruštinu či ukrajinštinu a chtějí se na našem "buddy" programu podílet.

Prostředky vybrané v rámci této kampaně budou použity na metodickou podporu a školení "buddies" (např. interkulturní či nenásilná komunikace, zvládání stresu, atd.), zajištění prostorů pro vzájemné setkávání a také pro umožnění účasti na různých kulturních událostech či akcích, či jejich organizaci.

Buďte i vy druhem pro příchozí z Ukrajiny a podpořte naši kampaň finančním darem.

Děkujeme.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Skvělý nápad! Je to moc důležité a užitečné. Díky. Hned se jdu podívat, jestli něco takového existuje i v mém městě – ale však Brno taky ještě pořád beru za své :-).

Zdeněk Hurák

<3

Kristýna Kyánková