Apolinářská nedonošeňátka z.s.


Děti, mládež, rodina Zdraví

Kamery nad inkubátory

Jedním z největších přání sestřiček neonatologie u Apolináře, je poskytnout rodinám komfort kamer nad inkubátory. V Čechách je možné se s nimi setkat hned na třech pracovištích – v pražském Motole, v Ústí nad Labem a v Olomouci, kde se setkává s ryze pozitivním ohlasem.

vybíráme od 25.11.2020
9 250 Kč
vybráno 7 % z 138 000 Kč

přispělo

7 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Ten je nesmírně důležitý pro nastartování laktace. Velmi zásadní pro udržení psychické pohody rodiček, které leckdy po traumatických porodech tráví dny na jednotkách intenzivní péče a nemohou miminka po porodu vidět. Vzhledem k omezené kapacitě nemocničních lůžek musí být část z nich propuštěna z porodnice a za miminky dojíždět. 
Apolinářská porodnice je velmi specifické pracoviště. Jako jedno z mála pracovišť v republice zachraňuje miminka narozená i v tzv. Šedé zóně – tedy 22.-24. gestačním týdnu. Nezřídka jsou k Apolináři převáženy maminky ze vzdálených měst. Dojíždění je pak nejen nákladné, ale obtížné ve chvíli, kdy má rodička doma už nějaké dítě v péči. 
Ostatně, druhorodičky, které mají doma malé dítko a omezenou možnost hlídání, nemohou trávit v nemocnici tolik času, kolik by rády, ačkoliv bydlí přímo v Praze. Nedonošená miminka zůstávají v porodnici dlouhé týdny, i měsíce.
Když se předčasně narodí vícerčata, může se stát, že je jedno z dětí propuštěno a druhé zůstává v péči lékařů. Tato situace maminky traumatizuje. S miminkem doma mají mál prostoru trávit čas s jeho hospitalizovaným sourozencem. 
Díky kamerovému systému mohou být s miminkem ve spojení i mladší sourozenci, kteří na jednotky intenzivní péče nemohou. 
V loňském roce se ukázalo, jak porodnici kamerový systém chybí – v souvislosti s epidemiologickou situací byla možnost miminka navštěvovat jen omezeně. Maminky mohly z dětem nosit odstříkané mléko a chodit na krátkou návštěvu. Matka odloučená od svého dítěte, které toho času bojuje o život, duševně velmi strádá.
Právě kamerový systém maminkám pomůže se online připojit ke kameře, která snímá obraz jejího potomka a přesvědčit se, že je dítko v pořádku. Díky kamerám může hledět na miminko při odsávání mateřského mléka. Už jen pohled na potomka stimuluje tvorbu hormonů, které pomáhají mléko tvořit.
Naším přáním je tento sen splnit.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať pomůže co nejvíce rodičům při zbližování.

Martina Ťoupková
1 000 Kč