Nadace ADRA - adventistická nadace pro pomoc a rozvoj


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

Pomoc pro Anetku Kupcovou

Třináctiletá Anetka kvůli dětské mozkové obrně měla prožít život jako ležící pacient v ústavu. Stal se ale podle motolských lékařů zázrak. Po intenzivním cvičení se kolem jejích pěti let začaly objevovat konečně první pokroky. Dívenka tak dnes ujde až sto metrů a navštěvuje školu, aby ale mohla pokračovat ve své cestě dál, potřebovala by co nejvíce speciálně rehabilitovat. Tyto terapie nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami a navíc, aby byly plně účinné, měly by se co nejčastěji opakovat.

vybíráme od 12.12.2017
56 400 Kč

přispělo

39 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Anetka z Prahy se od narození potýká s dětskou mozkovou obrnou a dle prognóz neměla nikdy chodit, mluvit, vidět, slyšet, nebo se i smát. Rodiče se s tím však odmítli smířit a dali se do nekonečného boje – v hledání účinné léčby dcery a shánění peněz na ty terapie, jež zdravotní pojišťovny nehradí. 

Naštěstí jejich Anetka je velmi snaživá a vnímavá holčička, která je svou bojovností trvale motivuje. Lékaři z motolské nemocnice o ní dokonce říkají, že je jeden ze dvou zázraků, který tam do roka zažijí. Tato drobounká a stále usměvavá holčička má za sebou řadu pobytů v lázních, rehabilitací, operací nožiček a doplňkových terapií, díky nimž se toho už mnoho naučila. Dnes dokáže ujít až 100 m, navštěvuje speciální školu, řečově a mentálně je ale na úrovni 3letého dítěte. Navíc se u ní v důsledku dospívání objevily epileptické záchvaty. Stále míří kupředu, ale bez celodenní péče a dozoru dospělých se neobejde.

Největší slabinou Anetky je samostatnost při sebeobsluze. Velmi ji baví kreslení, omalovánky, hraje si ráda na doktorku a dovádí s mladší sestřičkou.

Anetka je společenská dívenka, po bytě už chodí sama, na procházkách venku se musí ale po běhání, které miluje, spolehnout na invalidní vozík.  Pro její další rozvoj je třeba pokračovat v neurorehabilitaci (jedna měsíční terapie stojí přes 60 tis. Kč), lázeňských pobytech, logopedii, hipoterapii a nově i ve specializované józe pro postižené děti. Bohužel tyto terapie zdravotní pojišťovna v naprosté většině nepodporuje. Rodiče se proto obrátili na nás s prosbou o pomoc, protože to je vedle výdajů na provoz domácnosti a na péči o mladší Žofinku po tolika letech nad jejich možnostmi.

Koho z vás oslovil příběh statečné Anetky, můžete jí svůj dar poslat též bankovním převodem na účet Nadace ADRA č. 57333375/0300, v. s. 243. Děkujeme vám. V tom případě se Váš dar nezobrazí zde, ale bude dle bankovního výpisu zaúčtován k danému variabilnímu symbolu.
 
Nadace ADRA Anetku podporuje od prosince 2016; aktualizace informací: leden 2022. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Anetko, užij si lekce s koníkama a měj stále úsměv na tváři!

Aneta Kábrtová
500 Kč

Posílám ti pozitivní energii Anetko.

Petr Kolář
100 Kč

šikula. Fandím.

Michal Pochvalit

Ať se ti daří Anetko

Lucie Honsová
200 Kč